In de loop van de dag zijn deze twee verdachten opgepakt, maar meer gegevens ontbreken.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

7 vermoedelijke moordenaars van Haïtiaanse president gedood, 6 verdachten opgepakt, "onder hen minstens 1 Amerikaan"

Een dag na de moord op president Jovenal Moïse zijn in Haïti al 6 verdachten opgepakt. Volgens de Haïtiaanse regering is  minstens 1 van hen een Amerikaan van Haïtiaanse origine. 7 andere verdachten werden doodgeschoten. De politie is nu naar eigen zeggen nog op zoek naar de opdrachtgevers. Moïse werd in de nacht van dinsdag op woensdag doodgeschoten in zijn privéwoning door een groep gewapende mannen. 

In de zoektocht naar de daders van de moord op president Moïse hebben agenten een groep verdachten klemgereden, waarna het tot een vuurgevecht is gekomen. 

Al zeker 7 verdachten zouden daarbij zijn doodgeschoten. 6 verdachten konden intussen opgepakt worden. De politie gaat ervan uit dat zij de aanslag op de president hebben uitgevoerd. Ze is nu naar eigen zeggen nog op zoek naar de opdrachtgevers. Politiechef Leon Charles maakt zich sterk dat alle daders zullen worden uitgeschakeld of opgepakt.

Bij de actie werden ook drie gegijzelde politieagenten bevrijd, zo deelde de politiechef nog mee in een tv-toespraak.

Over wie de opgepakte verdachten zijn, wou de politie niet veel kwijt. Een Haïtiaanse minister vertelde de pers wel dat minstens 1 van de opgepakte verdachten een Amerikaans staatsburger van Haïtiaanse origine is.

Politiechef Charles sprake wel over "huurlingen", maar zonder veel details prijs te geven. Gisteren had aftredend premier en interim-president Claude Joseph gezegd dat de schutters Engels en Spaans spraken. De officiële talen in Haïti zijn Creools en Frans, dus het zou wellicht gaan om buitenlanders. 

De Haïtiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten Bocchit Edmond heeft gezegd dat de schutters zich voordeden als agenten van de DEA (Drug Enforcement Administration) of de Amerikaanse anti-drugbrigade. Op die manier zouden ze de woning van de president zijn binnengedrongen. 

Bekijk hieronder beelden uit Haïti in het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

De Haïtiaanse president Jovenel Moïse (53) is woensdagochtend vroeg in zijn huis vermoord door een groep zwaar bewapende mannen. Martine Moïse, de vrouw van de president, raakte bij de aanval gewond. Ze is intussen voor verzorging overgebracht naar een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Florida.

De moord dreigt het arme Caraïbische land nog meer te destabiliseren dan het al was want sinds begin dit jaar zit Haïti in een politieke impasse met een president en een parlement waarvan de ambtstermijnen verlopen zijn. Nu is dus ook die president vermoord.

Speciale politietroepen kammen de buurt rond de villa van de president uit.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen