Vrouwen in de bouwsector, het kan: "Uitgaan van wat mensen kunnen en niet van welk geslacht ze hebben"

Het Brusselse renovatiebedrijf Fix probeert meer werkzoekende vrouwen naar de bouwsector te krijgen. Vandaag is er een team van uitsluitend vrouwelijke schilders begonnen met het schilderen van een school in Molenbeek. 

"Vrouwen in de bouw blijven een uitzondering", vertelt Eva De Smedt, directeur bij het Anderlechtse renovatiebedrijf Fix, aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "In Scandinavië werken er wel veel vrouwen in de bouw, maar bij ons nog niet. Ook wij als renovatiebedrijf hebben zelden vrouwen in dienst en daar wilden we iets aan doen." Fix voert renovatiewerken uit in scholen en publieke gebouwen in Brussel. De arbeiders van Fix zijn laaggeschoolde werkzoekenden die tot twee jaar lang praktijkervaring opdoen, waarna ze elders met genoeg kennis en ervaring aan de slag kunnen gaan.

Het is duidelijk dat vrouwen wel in de bouw willen werken, maar niet goed weten waar te beginnen.

Eva De Smedt van Fix

"Om meer vrouwen naar de bouwsector te krijgen, hebben we een oproep gedaan bij partnerorganisaties als Werkwinkel Brussel en de jeugdorganisatie JES", aldus De Smedt. "We hebben opvallend veel respons op onze oproep gekregen.  We zitten nu al aan meer dan 30 vrouwelijke kandidaten voor een ploeg van 5 mensen. Het is duidelijk dat vrouwen wel in de bouw willen werken, maar niet goed weten waar te beginnen."

De ploeg van 5 vrouwen is vandaag begonnen met het schilderen van een school in Sint-Jans-Molenbeek. "Ook plamuren en linoleum leggen, hoort bij hun taken. Het is hun eerste werf. Ik hoorde al van iemand dat ze het heel vermoeiend vond, maar dat is normaal. Spieren moeten nog gekweekt worden", lacht De Smedt. 

De vrouwen zullen eerst enkel in een ploeg met andere vrouwen werken en nadien in een gemengde ploeg. "De volgende stap is dan na 2 jaar een vaste job vinden in de Belgische bouwsector."

Meest gelezen