Rudi Van Decraen

Reewildspiegels in Dessel moeten aanrijdingen vermijden

Vzw Wildbeheereenheid Dessel plaatste in overleg met lokaal bestuur Dessel 200 reewildspiegels langs wegen waar regelmatig overstekend reewild wordt gesignaleerd. Die reewildspiegels verminderen de kans op ongevallen.

“Een wildspiegel is eigenlijk geen echte spiegel, maar een reflector”, legt Bart Claes van vzw Wildbeheerdeenheid Dessel uit. Die wordt zo’n 80 centimeter van de grond langs de rijweg geplaatst op plekken waar veel overstekend wild is.

“Als wagens in de duisternis op de rijweg passeren, komt het licht van de autolampen terecht in de reewildspiegels”, zegt Claes. “Die spiegels zijn zodanig gepositioneerd dat ze het licht van de auto’s reflecteren in het bos. Daardoor wordt het reewild opgeschrikt en hebben ze veel minder de neiging om de straat over te steken, waardoor er minder aanrijdingen en ongevallen zijn.” 

Vzw Wildbeheereenheid Dessel plaatste al 200 reewildspiegels
Gemeente Dessel

Vzw Wildbeheereenheid Dessel plaatste al 200 wildspiegels. De bedoeling is om er in totaal 250 te installeren. En dat is nodig volgens Claes. “De voorbije jaren hebben we de ongevallencijfers geïnventariseerd. Bij ons in Dessel waren er een tiental aanrijdingen op jaarbasis. Dat is niet enkel erg voor het wild, maar het brengt ook schade toe aan de voertuigen.”

Meest gelezen