726 euro voor ambulancerit van 13 kilometer: "Lacune in wetgeving bezorgt patiënten en ambulancediensten kopzorgen"

Een man uit Grimbergen moet 726 euro betalen voor een rit van een ziekenhuis in Jette naar een ziekenhuis in Vilvoorde, een rit  van 13 kilometer. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De betrokken ambulancedienst zit zelf heel verveeld met dat hoge bedrag en verwijst naar een lacune in de wetgeving.

Frans De Win uit Grimbergen is er nog niet goed van. Voor een ingreep moest hij eerder dit jaar van het ziekenhuis van Vilvoorde overgebracht worden naar het ziekenhuis van Jette.  Dat transport kostte hem 61 euro. Maar voor het transport in de omgekeerde richting, kreeg hij een factuur van 726 euro in de bus. "Ik heb hierover contact opgenomen met mijn ziekenfonds maar het is nog niet duidelijk of ik kan rekenen op een terugbetaling. Een mens vraagt zich af waarvoor je eigenlijk betaalt. Want naast het ziekenfonds heb ik ook een hospitalisatieverzekering. Ik hoop dus dat ik toch nog iets van dat bedrag kan recupereren."

Foto: Radio 2

Jan Christiaen van de betrokken ambulancedienst zit zelf heel erg verveeld met de hoge factuur. "Dat die zo hoog is, heeft te maken met het feit dat er een dokter en een verpleger mee aan boord van de ziekenwagen moesten  om het transport veilig te laten verlopen. Normaal wordt de factuur van dat vervoer geregeld door het ziekenhuis, maar als het om een transport gaat tussen ziekenhuizen die niet in hetzelfde netwerk zitten, is er geen regeling voorzien. Het gaat om een lacune in de wetgeving die de Federale Overheid zou moeten rechtzetten."  

Het aantal niet-betaalde facturen is groot. Dat is niet leuk voor de patiënt maar ook niet voor de ambulancedienst.
Jan Christiaen - Ambulancedienst Ambuce Rescue Team

Maar zolang dat niet gebeurt, komt de rekening bij de patiënt terecht. En dat heeft zowel voor de patiënt als voor de ambulancedienst vervelende gevolgen, zegt Christiaen: "Het klopt dat heel veel patiënten schrikken van de hoogte van de factuur. We worden dan ook geregeld geconfronteerd met patiënten die de rekening niet kunnen betalen. Bij dit soort transporten zien we dan ook dat het aantal niet-betaalde facturen groot is. En dat is natuurlijk niet leuk, noch voor de patiënt, noch voor ons als ambulancedienst.  We hopen dat de federale overheid hiervan werk maakt en dat de overheid hiervoor een gestructueerde tussenkomst voorziet. En dat is geen overbodige luxe want dit probleem gaat nog toenemen omdat er alsmaar meer samenwerking is tussen de ziekenhuizen en er dus ook meer transporten plaatsvinden."

Meest gelezen