Enkel naar Malta als je gevaccineerd bent? Gezamenlijk coronabeleid blijkt andermaal Europees fabeltje

Nu Malta vanaf woensdag als eerste EU-land niet-gevaccineerde reizigers niet meer binnenlaat, blijkt eens te meer dat er van een eengemaakt Europees coronabeleid geen sprake is. Volgens professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent) doen de verschillende lidstaten al de hele coronacrisis lang hun eigen zin. De beslissing van Malta gaat met andere woorden hoogstens in tegen de geest van de Europese afspraken.

"Het gaat over de bescherming van de volksgezondheid en dat is zo'n belangrijk thema dat landen de neiging hebben om te zeggen dat ze daar zelf hun beslissingen in willen nemen", zegt Hendrik Vos. Teruggefloten worden door de Europese Unie is hier dan ook uitgesloten.

Het is een beetje een soep en een rommeltje

Professor Hendrik Vos (UGent)

Volgens Vos voeren de verschillende EU-lidstaten eigenlijk al anderhalf jaar lang hun eigen beleid. "Daar krijg je als Europa geen vat op." Het gevolg? "Het is een beetje een soep en een rommeltje." Ook wie vandaag in Europa op reis wil, moet een hele boekhouding van Europese regelgeving bijhouden. 

Hoe zat dat dan met dat Europese coronacertificaat waarmee we met zijn allen vrij door Europa zouden reizen? "Het is niet gelukt omdat landen uiteindelijk hun zin willen doen. Landen beseffen wel dat één aanpak een groot voordeel zou hebben, maar ze willen alleen één Europese aanpak als die precies samenvalt met hun nationale aanpak." 

Samen vaccins aankopen, bepalen wat er op een coronacertificaat moet staan of samen de kleurencodes van landen bepalen: dat lukt nog. "Als het verder gaat, zie je de meningsverschillen de kop opsteken en lukt het niet meer om tot een gezamenlijke beslissing te komen."

De beslissing van Malta om alleen gevaccineerde toeristen binnen te laten, gaat in tegen de geest van de Europese afspraken, legt Hendrik Vos hieronder uit:

Als het dus gaat over de voorwaarden die aan een Europees coronacertificaat gekoppeld worden, is het elk land voor zich. 

"Zolang landen niet beslissen dat ze het samen gaan doen, blijf je in een situatie zitten waarbij iedereen zijn zin doet", concludeert Hendrik Vos. "Landen die sterk afhankelijk van toerisme zijn, willen niet te streng zijn en laten bijvoorbeeld de dancings weer open of laten weer festivals toe. Andere landen willen dan weer voorzichtiger zijn."

Het logische gevolg is een kakofonie aan verschillende maatregelen. U houdt daarmee best rekening als u deze zomer nog reisplannen hebt.

Meest gelezen