Radio 2

Ambassadeur Brugse toeristenbootjes krijgt ereteken van Ridder in de Leopoldsorde: "Het is een mooi teken van waardering"

Bruggeling Maurice Michielsens (83) heeft het ereteken ontvangen van Ridder in de Leopoldsorde. Hij kreeg het voor zijn jarenlange inzet als ambassadeur van de Brugse bootjesmannen, de mensen die met toeristen over de Reitjes varen. Het is niet de eerste keer dat Maurice daarvoor een ereteken krijgt. Hij ontving ook al de gouden medaille van het huis Koning Albert, de medaille in de orde van Leopold II en werd ridder in de Kroonorde.

Aan eretekens heeft Maurice Michielsens geen gebrek. Midden de jaren '50 startte hij in Brugge een rederij met toeristenbootjes "Venetië van het Noorden" en werd hij ambassadeur van de Brugse bootjesmannen. Het leverde hem verscheidene medailles op. Het ereteken van Ridder in de Leopoldsorde komt daar nu nog bij. Maurice is trots op de erkenning, maar blijft ook bescheiden: "Ik ga daar niet op straat mee lopen pronken", zegt hij. "Maar het is wel een mooi teken van waardering. Niemand heeft recht op zo'n ereteken hé. Je kan er alleen voor in aanmerking komen."

"Heel gewoon gesprekje" met Koning Albert

Zelf vaart Maurice nog amper, enkel uitzonderlijk eens met vrienden en familie. Zijn zoon en kleinzoon staan nu -letterlijk en figuurlijk- aan het roer. Maar in de loop van de jaren leerde hij heel wat hooggeplaatste mensen kennen. Zo gingen onder meer Koning Filip en de vrouw van de Russische president Poetin bij Maurice mee aan boord. En koning Albert kent hij zelfs persoonlijk. "Op een dag zat ik op een terras in Cannes", zegt Maurice, "en plots komt daar een meneer goedendag zeggen. Ik keek op en het was Koning Albert. We hebben eventjes gepraat, niet over de bootjes, maar over onze operatie. We zijn namelijk allebei aan het hart geopereerd.  Tijdes mijn laatste operatie lag ik 10 uur onder het mes. Dat was een heel gewoon gesprek, met nu en dan een grapje en zo." 

Radio 2

Meest gelezen