Antwerpse politiezones waarschuwen voor stijgend aantal inbraken

Met de afbouw van de coronamaatregelen, stijgt het aantal inbraken. Dat meldt de politiezone Rupel: "In één week tijd noteerden we evenveel inbraken als in heel de maand juni". Ook andere Antwerpse politiezones zien die trend.

"We komen uit een periode met relatief weinig criminaliteit", zegt  Joris Van Camp, woordvoerder van de Politiezone Rupel. "Door de avondklok en het verplaatsingsverbod waren er immers veel meer controles. Maar met de versoepelingen zien we nu het aantal inbraken opnieuw stijgen. In één week tijd zagen we evenveel inbraken als in heel de maand juni". Ook verschillende andere Antwerpse politiezones zagen de cijfers stijgen.

Wat opvalt in de cijfers is dat er ook steeds meer werkmateriaal gestolen wordt uit tuinhuizen en bestelwagens. 

Wat kan je zelf doen?

"We vragen aan de mensen om een oogje in het zeil te houden voor elkaar", tipt Van Camp. "Zie je iets verdachts? Twijfel niet en bel meteen de politie. Wij komen liever een keer teveel dan een keer te laat".

Sociale controle is het beste wapen tegen inbraken, volgens de politiewoordvoerder. "Het voordeel van de coronaperiode is dat we vaker in onze eigen buurt vertoefden. We hebben de buren en de buurt beter leren kennen, weten welke mensen en auto's er niet thuishoren en dus ook wanneer er iets niet klopt".

Ook sociale media kunnen een handje helpen. Uit onderzoek in het buitenland blijkt bijvoorbeeld dat WhatsApp-groepjes van buren het aantal inbraken tot de helft kan verminderen. "Laat weten wanneer je op reis gaat. Hoe meer je buren van jou weten, hoe groter de kans om een inbraak te vermijden".

 

Meest gelezen