BBC-fotograaf kiekt "Neptunus" in woeste golven langs Engelse kust

Een fotograaf van de BBC lijkt de zeegod Neptunus gezien te hebben tijdens een stevige storm langs de Engelse kust. Niet echt natuurlijk, het is onze verbeelding die ons voor de gek houdt als we naar de foto kijken. Het is een typisch voorbeeld van het verschijnsel pareidolie.

“Neptunus lijkt verschenen te zijn tijdens deze storm aan het Kanaal vanochtend.” Dat bijschrift schreef de Britse fotograaf Jeff Overs bij een opvallende foto die hij deze week op Instagram zette. 

Op die foto is te zien hoe woeste golven tijdens een stevige storm tegen de betonnen kademuur beuken van de ferryhaven van Newhaven, in Oost-Sussex. Wie goed naar het natuurkiekje kijkt, ziet in het opspringende zeewater een gezicht… Het gezicht van de Romeinse zeegod Neptunus, met wat verbeelding, zoals fotograaf Overs zelf suggereert. (Lees verder onder de foto.)

En het is precies onze verbeelding die ons zulke dingen doet zien. In psychologische terminologie wordt dit verschijnsel pareidolie genoemd. Voor de etymologie van het woord pareidolie moeten we dan weer teruggrijpen naar het Grieks, waarin “para” staat voor “buiten” en "eidolon", wat "beeld" betekent. 

Bij pareidolie zorgen onze hersenen ervoor dat we iets herkenbaars zien in alledaagse dingen, in dit geval een watermassa. Op sociale media is de hashtag #Iseefaces bijvoorbeeld een veelgebruikte hashtag om aan te duiden dat iemand een gezicht ziet in een alledaags iets.

Nep-tunus?

Nu beweren kritische kwatongen op sociale media dat de fotograaf in Photoshop gefoefeld heeft met het beeld. Maar die beschuldigingen spreekt hij kort en kordaat tegen: “Geen beeldmanipulatie.” Nu willen we de beste man geloven, want als hij de waarheid geweld aan zou doen in zijn werk, zou hij zijn eigen journalistieke zeemansgraf delven.

Meest gelezen