Radio 2

Kortrijks Begijnhof opent de deuren na totaalrestauratie van bijna 40 jaar "Dit moet iedereen gezien hebben"

Vanmiddag gaf Rita Hocke, stadsgids van Kortrijk, de eerste gidsbeurt door het pas gerestaureerde Begijnhof in het centrum van Kortrijk. Meer dan dertig jaar lang werd er gewerkt aan het erfgoedcomplex, bijna zeventien miljoen euro werd er besteed door het OCMW, de stad en de Vlaamse overheid. Het resultaat mag er zijn. "Dit moet iedereen gezien hebben", is de mening van een bezoeker uit Hoogstraten. 

Vanmiddag zijn de eerste gidsbeurten gestart in het begijnhof in Kortrijk. Want na bijna 40 jaar restaureren is één van de oudste begijnhoven van Vlaanderen afgewerkt. Samen met twaalf andere begijnhoven kwam het Kortrijkse begijnhof in 1998 op de lijst van het cultureel en natuurlijk werelderfgoed terecht van de UNESCO. We zijn nu meer dan twintig jaar later en het Kortrijkse begijnhof heeft de plaats op die lijst na een totaalrestauratie dubbel en dik verdiend. 

Vanavond wordt het stuk werelderfgoed plechtig geopend in aanwezigheid van Vlaams minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). Maar ook de notabelen van de stad Kortrijk en het OCMW die de voorbije decennia de restauratie hebben mogelijk gemaakt, zullen aanwezig zijn. De primeur is echter voor het gewone publiek: een twintigtal bezoekers die uit alle hoeken van Vlaanderen kwamen, lieten zich rondleiden door Rita Hocke. Deze Kortrijkse stadsgids kent deze oase van rust die al meer dan 800 jaar in de historische stadskern ligt op haar duimpje.

Veertig gidsbeurten

De veertig geplande gratis gidsbeurten voor het komend weekend zijn bijna allemaal volzet. De eerste bezoekers zijn onder de indruk van de huisjes en straten in oude Vlaamse stijl, het grillige grondplan, de Sint-Mattheuskapel, het huis van de Grootjuffrouw, de bleekweide en de Sint-Annazaal als blikvanger. Het laatste begijntje juffrouw Marcella is al een aantal jaren dood, maar de veertig huisjes zijn stuk voor stuk bewoond door een zeer heterogeen publiek. "Zelf vind ik het kleine kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw zeer intrigerend maar ook de twee torens van de Sint-Maartenskerk en de Onze-Lieve-Vrouwekerk die boven de huisjes torenen. Net als ze de wacht houden bij die prachtig stukje Kortrijk", zegt Hocke. 

Historisch centrum

Het Kortrijkse begijnhof mag je nu al de parel aan de kroon noemen van het historische Kortrijk, een stadsdeel dat in de lift zit en de komende jaren een echte facelift zal krijgen. Diependaele komt speciaal afgezakt naar Kortrijk met extra geld in zijn portefeuille (zo’n 1,4 miljoen euro) voor het oude Augustinessenklooster een eindje verderop in de Budastraat. Dat zal de komende jaren in de steigers staan en wordt op termijn ook ontsloten voor het publiek. Het oude klooster, ook gekend als het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal heeft wortels tot in de vroege dertiende eeuw en beschikt over een prachtige barokkapel die te lang verborgen is gebleven voor het brede publiek.

Overmorgen wordt in Kortrijk de Guldensporenslag herdacht die in 1302 werd uitgevochten net buiten de stadsmuren. Vandaag bewijst de Zuid-West-Vlaamse provinciestad dat ze heel wat meer historische troeven in de hand heeft. 

Meest gelezen