Brugse Célestine Van Hoorickx zwemt in bijzondere omstandigheden het kanaal over: "door corona moet ik het zonder mijn vaste begeleiders doen"

In Groot-Brittannië maakt Célestine Van Hoorickx uit Brugge zich klaar om het kanaal over te zwemmen. Eigenlijk wou ze die tocht vorig jaar al ondernemen. Maar corona maakte dat onmogelijk en ook nu zijn er strikte voorwaarden, waardoor de overtocht net nog wat moeilijker wordt dan voor andere kanaalzwemmers. 

Célestine Van Hoorickx (37) is sinds begin vorige week al in Groot-Brittannië om het kanaal over te zwemmen. "Dat moest zo omdat ik een week in quarantaine moest". Tijdens die week mocht ze onder geen beding het huis uit waar ze verbleef, zelfs niet voor boodschappen en al zeker niet om te trainen. "Nog een geluk dat ik een terrasje had en zo wel wat buitenlucht had. Maar voor de rest kon ik daar weinig doen. Ik heb ook amper beweging gehad tijdens die week. Maar ik vermoed dat dat weinig invloed zal hebben op mijn prestatie. Langeafstandszwemmen is een duursport, ik moet het dus meer hebben van uithouding dan van explosieve kracht. En dan maakt het minder uit dat je eens een paar dagen niet kan sporten. Met mijn basisconditie zit het goed."

Als het even moeilijk gaat is het altijd leuker om een vertrouwd gezicht naast je te zien, maar het is wat het is.
Célestine Van Hoorickx, langeafstandszwemster

Een ander gevolg van de coronamaatregelen is dat Célestine de oversteek zal moeten maken zonder de steun van haar vaste team begeleiders in het bootje dat naast haar meevaart. "Ik heb mij voorbereid met de hulp van Danny Ravau, die wel vaker kanaalzwemmers begeleidt, en met een goede vriendin die ook zwemster is. Maar als zij mee wilden moesten ze ook in quarantaine. En 14 dagen vakantie nemen om mij te begeleiden, dat kon ik die mensen niet vragen. Als het wat moeilijk gaat is het altijd leuk om een vertrouwd gezicht naast je te zien, die zegt "niet opgeven". Er is nu iemand anders die met mij meevaart. Maar dat zal ook wel lukken. Het heeft geen zin om daar ergens in een hoekje over te huilen, het is wat het is en we gaan ervoor." 

Ten voordele van MUG-helikopter

Célestine is een ervaren langeafstandszwemster en werkt als verpleegster in het ziekenhuis in Knokke-Heist. Het geld dat ze met haar overtocht inzamelt gaat naar de MUG-helikopter in Brugge 

Meest gelezen