830 BMX'ers zakken af naar Circuit Zolder voor Europees kampioenschap: "Slechts een derde van normaal EK"

Circuit Zolder organiseert dit weekend het Europees kampioenschap BMX organiseren. "We moesten organiseren met de handrem op", klinkt het. Er mag slechts een derde van de capaciteit gebruikt worden. 

"Tijdens een normaal EK BMX dagen zo'n 3.500 atleten op. Nu zijn het er maar 830", zegt cycling manager voor het circuit en voorzitter van de Vlaamse Wielerschool Marc Wauters. "Dit is organiseren met de handrem op want eigenlijk kunnen we drie keer meer mensen ontvangen. Er mogen maar 2500 toeschouwers per dag binnen. De kosten blijven natuurlijk wel oplopen: we doen het echt voor de sport."

"Bovendien worden bepaalde landen dit jaar niet vertegenwoordigd", vertelt Wauters. "De Britten mogen niet komen en deze week hoorden we ook dat Rusland afzegt. De rest van de Europese BMX-top gaat wel aanwezig zijn. We kunnen dus verzekeren dat er mooie wedstrijden gereden zullen worden", zegt Wouters.

Een maand voorbereiding

In coronatijden een EK organiseren is sowieso geen sinecure. Circuit Zolder kreeg pas een maand geleden groen licht om het sportevenement te op het getouw te zetten. "Het is een heftige maand geweest ondanks de ervaring die we in Zolder hebben", zegt Marc Wauters. In 2015 en 2019 werd het WK BMX al in Zolder georganiseerd. "De toewijzing voor het EK kwam niet helemaal onverwacht, maar blijft geweldig", klinkt het.

Meest gelezen