Belga Images

Coronablog: Helft volwassen Vlamingen volledig gevaccineerd, verschillende Europese landen verstrengen reisregels

Het gemiddelde aantal besmettingen en het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames in ons land nemen toe. Het is de eerste keer dat er opnieuw meer mensen in het ziekenhuis worden opgenomen met een coronabesmetting. Algemeen stijgen de besmettingen in Europa snel. Verschillende landen verstrengen daarom de regels omtrent reizen. Volg al het nieuws over de coronacrisis in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Helft van alle 18-plussers in Vlaanderen volledig gevaccineerd

50 procent van de 18-plussers die in Vlaanderen wonen, is volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit de meest recente vaccinatiecijfers van Sciensano. De helft van alle volwassen inwoners zijn dus volledig beschermd tegen het coronavirus.

Als we kijken naar het totaalcijfer voor België, zien we dat 49,8 procent van de 18-plussers volledig beschermd is. Kijk je naar de totale bevolking, dan bedraagt dat percentage 39,9 procent. In absolute cijfers: 4.596.051 mensen in ons land zijn volledig beschermd.

Sciensano

Blik op de cijfers: Besmettingen en ziekenhuisopnames in ons land stijgen

  • Gisteren, op donderdag 8 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.523.124 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 80,5 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 65,3 procent. 4.596.051 van hen zijn volledig beschermd.
  • Van 2 tot en met 8 juli werden elke dag gemiddeld 18 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 19 procent meer dan de week ervoor. Opnieuw een stijging dus.
  • Gisteren - donderdag 8 juli - meldden de ziekenhuizen 7 opnames (-21 in vergelijking met woensdag). 22 patiënten (+5) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op woensdag.
  • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 250 covidpatiënten in het ziekenhuis (-6 in vergelijking met wat ze woensdag meldden). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op woensdag. Op weekbasis daalt de bezetting met 9 procent.
  • 95 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -4 in vergelijking met woensdag. 70 (-1) hebben beademing nodig. Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg met 25 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 18 procent.
(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten
  • In de week van 29 juni tot en met 5 juli overleden elke dag gemiddeld 3 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 8 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.196 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 29 juni en 5 juli werden per dag gemiddeld 628 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 78 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.092.477 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 29 juni en 5 juli werden dagelijks gemiddeld 64.500 tests afgenomen. Dat is 47 procent meer dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 29 juni en 5 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1,1 procent (0,1 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat net iets meer dan 1 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,09. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Statisticus Bart Mesuere (UGent) ziet dat het aantal testen over zijn hoogtepunt heen is, maar dat de positiviteitsratio, het percentage positieve tests, hoog ligt.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Viroloog Steven Van Gucht: "Ziekenhuisopnames zullen minder uitgesproken stijgen dankzij vaccinatie"

Na een forse stijging van de besmettingscijfers beginnen de ziekenhuiscijfers in ons land ook weer te stijgen. Maar Sciensano-viroloog Steven Van Gucht denkt dat de stijging van het aantal ziekenhuisopnames minder uitgesproken zal zijn omdat het oudste deel van de bevolking beschermd is door de vaccins. Tegelijk maant hij samen met andere experten aan tot voorzichtigheid, omdat de rest van de bevolking nog bij lange niet volledig gevaccineerd is.

Lees meer in het artikel:

Nederland legt nachtleven weer stil om besmettingen in te dijken

Het Nederlandse nachtleven gaat weer grotendeels op slot: discotheken en nachtclubs gaan vanaf morgen dicht, er komt een sluitingsuur voor de rest van de horeca tussen middernacht en 6 uur, en horecabezoek mag alleen nog met een vaste zitplaats en op anderhalve meter afstand.  Dat heeft premier Mark Rutte vanavond aangekondigd, naast een aantal andere maatregelen die het sterk stijgende aantal besmettingen bij onze noorderburen moeten inperken.

Lees meer in het artikel:

Malta weigert vanaf woensdag als eerste EU-land niet-gevaccineerde reizigers

Malta gaat vanaf volgende week woensdag alleen nog reizigers toelaten die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt. Een negatieve coronatest zal dan niet meer volstaan om het eiland in de Middellandse Zee te bezoeken. "We zullen het eerste land zijn in de Europese Unie dat dit doet", beseft minister Chris Fearne, "maar we moeten onze bevolking beschermen".

De enige uitzondering is voor kinderen tussen 5 en 12 die niet gevaccineerd zijn. Zij mogen Malta binnen als ze een negatieve test kunnen voorleggen en vergezeld worden van ouders die volledig gevaccineerd zijn.

Vanaf woensdag worden ook de scholen waar Engels wordt gegeven, gesloten. Veel buitenlandse jongeren kwamen naar Malta om er Engels te studeren.

In Europa is er steeds meer bezorgdheid over de oprukkende deltavariant, die door het toerisme nog meer verspreid dreigt te worden.

Fransen die naar Spanje of Portugal willen, moeten gevaccineerd zijn

Fransen die naar Spanje of Portugal willen reizen moeten zich eerst laten vaccineren. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian gezegd op een persconferentie in Madrid. In Spanje is er onrust over het feit dat Frankrijk zijn inwoners afraadt om naar Spanje en Portugal te reizen, vanwege de sterke toename van de coronabesmettingen. De Spaanse economie is erg afhankelijk van het toerisme, de coronacrisis heeft er een grote economische weerslag gehad. Het land vreest dus een nieuwe slag voor het zomerseizoen. Ook Duitsland heeft Spanje vandaag op zijn lijst van risicogebieden geplaatst.

Wetenschappers noemen Britse versoepelingen op 19 juli "gevaarlijk en onethisch"

Meer dan 100 wetenschappers en artsen in het Verenigd Koninkrijk luiden in een open brief in het medische vakblad The Lancet de noodklok. Ze hebben kritiek op de beslissing van de Britse regering om zowat alle coronabeperkingen op te heffen op maandag 19 juli. "Een gevaarlijke beslissing die veel te vroeg komt", klinkt het.

Vanaf 19 juli, "Freedom Day" (Dag van de vrijheid, red), vallen zowat alle beperkingen op sociale contacten weg. Iedereen zou dan opnieuw zoveel mensen als ze willen kunnen uitnodigen bij hen thuis, pubs, restaurants, theaters en bioscopen zouden net als nachtclubs, sport- en feestzalen weer zoals voorheen volk kunnen toelaten. Maar net als in andere landen stijgt ook in het Verenigd Koninkrijk het aantal besmettingen.

"Het aantal besmettingen verdubbelt. De overheid voorspelt dat we in de zomer 100.000 besmettingen per dag hebben, als dit zo doorgaat", schrijven de deskundigen. "We denken dat de regering begint aan een gevaarlijk en onethisch experiment. Massabesmetting is geen optie. De regering moet haar strategie opnieuw bekijken en stappen zetten om burgers te beschermen, zeker kinderen."

Bijna de helft van alle besmettingen in Frankrijk door deltavariant

Bijna de helft van alle besmettingen in Frankrijk zijn het gevolg van de deltavariant. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheud Olivier Véran gezegd aan radiozender France Inter. "De variant circuleert al enkele weken in ons land en neemt stilaan de plaats in van al de rest. Het is door deze zeer besmettelijke variant dat de epidemie in Frankrijk opnieuw aantrekt", aldus Véran.

Frankrijk meldde gisteren 4.442 nieuwe bevestigde coronabesmettingen. Op 20 juni werd een groot deel van de coronamaatregelen versoepeld. Zo werd de avondklok geschrapt en mochten restaurants en bars vanaf die dag langer geopend blijven. Vanaf vandaag mogen ook nachtclubs weer open in het land.

Tennisser Nick Kyrgios zegt af voor de Spelen omdat er geen publiek in de stadions mag

De Australische tennisser Nick Kyrgios heeft geen zin om voor lege tribunes te spelen op de Olympische Spelen. De 26-jarige Kyrgios, nummer 60 van de wereld, besloot zich daarom af te melden voor de Spelen. "De gedachte om in lege stadions te gaan spelen, geeft me geen goed gevoel", schrijft de Australiër op zijn sociale media.

Lees meer bij Sporza:

Nieuwe maatregelen in Nederland na stijgende aantal besmettingen?

De ontslagnemende regering in Nederland overweegt maatregelen te nemen om de sterke toename van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Mogelijk volgt vanavond een persconferentie, meldt de Nederlandse openbare omroep NOS. De verantwoordelijke ministers bespreken vanmorgen een spoedadvies van het Outbreak Management Team, ook kan er een extra Veiligheidsberaad volgen.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde donderdag 5.475 nieuwe positieve coronatests. Dat is het hoogste aantal sinds 14 mei. Een week eerder, op 1 juli, kwamen er slechts 826 nieuwe gevallen bij. Dat betekent dat het aantal positieve tests in een week tijd bijna is verzevenvoudigd. Zo'n snelle stijging is niet eerder voorgekomen.
 

Meest gelezen