Voorzitter Vlaamse Jeugdraad vraagt begrip na feestvakanties: "Ook jongeren willen genieten van zorgeloze zomer"

Amir Bachrouri, de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, vraagt begrip voor de feestende jongeren die nu moeten terugkeren uit Spanje. Een groot deel van hen is daar besmet geraakt met het coronavirus. Bachrouri erkent dat het feesten geen goed idee was, maar benadrukt dat jongeren ook het recht hebben om op vakantie te gaan. "Behandel hen dus niet anders."

Beluister het gesprek met Amir Bachrouri in "De ochtend" op Radio 1:

Twee bussen met 122 besmette jongeren en monitoren van organisatie Jongerentravel komen over enkele uren aan in ons land. De jongeren zullen thuis in isolatie gaan. Mogelijk heeft iemand uit de groep een besmetting opgelopen in het Spaanse nachtleven en is het dan heel snel rondgegaan in de groep.

De reisorganisaties die feestvakanties hebben georganiseerd en de jongeren zelf krijgen heel wat kritiek, onder meer van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren (lees dat artikel hier). Hij vroeg om "ook in het buitenland je gezond verstand te gebruiken". 

"Dit had vermeden kunnen worden." Bekijk hier het gesprek met minister-president Jan Jambon (NV-A):

Videospeler inladen...

Amir Bachrouri van de Vlaamse Jeugdraad vindt de aandacht voor de feestvakanties "uitvergroot". "Ik vind het jammer dan ze zijn gaan feesten, maar om nu te zeggen dat dit 100 procent hun fout is?", klinkt het. "Iedereen heeft recht om op vakantie te gaan, maar we moeten met die vrijheid verstandig omgaan. Jongeren willen ook kunnen genieten van een zorgeloze zomer." 

Hij vraagt om niet alleen op jongeren te focussen. "Er werd ons het rijk van de vrijheid beloofd. Dan is het belangrijk dat wij als jongeren ook nu de intergenerationele solidariteit voelen, zeker om ons door die laatste moeilijke maanden te helpen."

"Veel jongeren, zoals ikzelf bijvoorbeeld, willen heel graag een vaccin, maar hebben nog niet de kans gekregen. Ik vraag om daar een beetje empathie mee te hebben en jongeren niet anders te gaan behandelen. Ik vind het heel raar om te zeggen: iedereen mag op vakantie gaan, maar voor jongeren geldt die regel niet." 

Ik vind het het heel raar om te zeggen: iedereen mag op vakantie gaan, maar voor jongeren geldt die regel niet

Amir Bachrouri

Bachrouri benadrukt voorts dat jongeren uit een heel moeilijke periode komen en dat het zeker voor de meest kwetsbare jongeren die nog niet de kans hebben gekregen om op vakantie te gaan, heel belangrijk is om dat toch te kunnen doen. 

BEKIJK: Onze ploeg trok in Lloret de Mar mee het nachtleven in

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reactie van enkele jongeren en de buschauffeur bij vertrek in Spanje:

Videospeler inladen...

Meest gelezen