Fusie Zuid-Limburgse gemeenten steeds concreter: "Maar inspraak van inwoners is ook belangrijk"

De fusie van Alken, Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen wordt steeds concreter. Gisterenavond is het definitieve rapport aan alle raadsleden van de vijf gemeenten voorgesteld. "Hoe groter de ambitie, hoe moeizamer dat de fusie gaat verlopen", zegt Kristof Pirard (VLDUMONT), burgemeester van Heers.

De vijf gemeenten zijn inderdaad al een tijd bezig met een denkoefening over hoe sterk ze samen zouden staan. In oktober bestelden ze een zogeheten bestuurskrachtanalyse. Dat rapport is intussen ook klaar. Uit dat rapport blijkt dat elke gemeente op financieel vlak gezond is. Of deze fusie ook realiseerbaar is? "Er zijn verschillende opties gepresenteerd, we kunnen maximum vijf gemeenten doen fusioneren. Hoe groter de ambitie, hoe moeizamer deze fusie gaat verlopen", zegt Kristof Pirard (VLDUMONT), burgemeester van Heers. "We moeten ons baseren op het vertrouwen tussen de gemeenten. Persoonlijk vind ik dat we eerst moeten samenwerken, en dan pas kijken of we kunnen fusioneren."

Het is belangrijk dat de inwoners de meerwaarde ervan inzien

De burgemeesters van de betrokken gemeenten gaan nu bekijken hoe ze de inhoud van het rapport het beste bij de inwoners bekend kunnen maken. Op 2 september gaat het dan verder met een gezamenlijke gemeenteraad voor de 5 gemeenten. "Want het is belangrijk dat de inwoners daar de meerwaarde van inzien. En hun inspraak hierover is minstens even belangrijk", aldus Pirard.

Meest gelezen