Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht: "Besmettingen zullen stijgen, maar ziekenhuisopnames minder uitgesproken dankzij vaccinatie"

Na een forse stijging van de besmettingscijfers beginnen de ziekenhuiscijfers in ons land ook weer te stijgen. Maar Sciensano-viroloog Steven Van Gucht denkt dat de stijging van het aantal ziekenhuisopnames minder uitgesproken zal zijn omdat het oudste deel van de bevolking beschermd is door de vaccins. Tegelijk maant hij samen met andere experten aan tot voorzichtigheid, omdat de rest van de bevolking nog bij lange niet volledig gevaccineerd is.                                                                 

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt overal in Europa toe, ook bij ons. Op weekbasis is het gemiddelde aantal besmettingen per dag gestegen met 78 procent. Voor het eerst sinds meerdere weken stijgt ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames in ons land, al blijft de toename daar nog beperkt tot 19 procent. 

Dit ligt volgens viroloog Steven Van Gucht in de lijn der verwachting, zei hij vanavond in “Het Journaal”. “We hebben dat al een tijdje zien aankomen als je kijkt naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk en ik vermoed dat we een beetje dezelfde weg opgaan.”

Van Gucht denkt dus dat de besmettingscijfers nog verder zullen stijgen en meestal betekent dat ook dat de ziekenhuiscijfers zullen stijgen. Maar, zo voegt de professor eraan toe, “ik denk dat het minder uitgesproken zal zijn, dat zie je ook in het Verenigd Koninkrijk”.

De viroloog neemt de cijfers erbij om zijn vermoeden te staven: “1 à 2 procent van de besmettingen leidt nu tot een ziekenhuisopname, dat is veel minder dan we in de winter gezien hebben.”

Bekijk hier de duiding die Van Gucht in "Het Journaal" gaf en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Jongere patiënten

Desalniettemin voorziet Van Gucht dat het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd ook in Vlaanderen verder zal stijgen nu het aantal besmettingen fors stijgt. “Jammer genoeg zal een klein deel de mensen die besmet worden in het ziekenhuis belanden.”

Maar - alweer op basis van de cijfers - zegt Van Gucht dat het nu vooral jongere mensen zullen zijn die in het ziekenhuis zullen belanden. “Mensen van 60 à 80 jaar komen nu gelukkig minder in het ziekenhuis terecht, dankzij de vaccinaties.” 

Het is uitzonderlijk dat iemand die volledig gevaccineerd is nog in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat is minder dan 2 procent.
Viroloog Steven Van Gucht

Het leeuwendeel van de coronapatiënten die nu in het ziekenhuis moeten worden opgenomen zijn tussen de 20 en de 60 jaar oud. Vaak hebben zij ook weinig onderliggende aandoeningen, simpelweg omdat ze jonger zijn en dus nog minder gezondheidsproblemen hebben.  

De - relatief jonge - patiënten die nu in de ziekenhuizen worden opgenomen zijn er dan ook vaak minder erg aan toe dan de ouderen die eerder geveld werden door het coronavirus.  

“Het is uitzonderlijk dat iemand die volledig gevaccineerd is nog in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat is minder dan 2 procent. En dan nog kunnen er heel wat andere aandoeningen aan de basis liggen.” Dus, zo concludeert Van Gucht, zijn het vooral de niet-gevaccineerden of mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, die nog in het ziekenhuis kunnen terechtkomen. 

Voorzichtig

Van Gucht denkt dat reizen deze zomer nog wel mogelijk zal zijn, “maar we moeten wel voorzichtig blijven, want we leren nu dat de pandemie nog niet voorbij is terwijl de vaccinatiecampagne zowat halverwege zit”. “40 procent hebben hun twee inentingen gehad; we hebben dus nog een hele weg te gaan.”  

Daarom moeten we dus nog even voorzichtig zijn, en feestreizen zijn voor Van Gucht dus nog geen goed idee. “Het nachtleven induiken in Madrid of Barcelona, ik zou dat nog niet doen. Maar op een veilige manier reizen - op het strand, in het bos, buitenactiviteiten in je bubbel - eigenlijk kan dat.” Bij voorkeur doe je dat niet in een rode zone, maar in een groene of oranje zone. Al bepalen je activiteiten hoe veilig dat is.

Extra maatregelen?

Biostatisticus Geert Molenberghs is er toch niet gerust op. Hij zegt dat alles afhangt van onze reactie. "De wetmatigheden van het virus stoppen niet: hoe vroeger we ons aanpassen, hoe makkelijker het nog om te buigen is. Als de trein sneller en sneller gaat rijden, wordt het almaar moeilijker om die te doen stoppen en een andere richting uit te laten gaan."  

Beluister hier een gesprek met Geert Molenberghs in "De ochtend" op Radio 1:

Er is weinig reden om aan te nemen dat de cijfers bij ons na enkele weken spontaan naar beneden zullen gaan.

Biostatisticus Geert Molenberghs

We hebben volgens Molenberghs weinig andere keuze. "Er is weinig reden om aan te nemen dat de cijfers bij ons na enkele weken spontaan naar beneden zullen gaan." Mogelijk zijn de stijgende cijfers een soort wake-upcall voor mensen om zich aan te passen. "We zagen dat in het verleden ook. Mensen hebben niet noodzakelijk een kader nodig. Als we ons gedrag aanpassen en de tering naar de nering zetten, kan het meevallen."

En wat als er toch extra maatregelen nodig zijn? "Dat is kwestie van overleg en politieke beslissingen. Als er iets moet gebeuren, moet je vooral kijken in welke omstandigheden de verspreiding supersnel gaat, waar veel mensen zonder al te veel barrières samenkomen. Je kan eraan denken om dat te beperken of alleszins niet méér toe te laten dan dat nu aan de orde is."

Infectiologe Erika Vlieghe: "Stijging gaat sneller dan verwacht"

De stijging van de coronabesmettingen in Europa gaat sneller dan verwacht, zegt infectiologe Erika Vlieghe. Zij wijt de stijging aan de opkomst van de zeer besmettelijke deltavariant van het virus en aan het Europees Kampioenschap voetbal, dat heel veel reizen door Europa heeft meegebracht.

"Het probleem is dat de groep mensen die nog niet volledig gevaccineerd is nog te groot is", zei Vlieghe gisteren in "Terzake":

Videospeler inladen...

"We zijn op de goede weg met de vaccinatiecampagne, maar die gaat nog de hele zomer voortduren", treedt Vlieghe Steven Van Gucht bij. "Tot dan zullen we voorzichtig moeten blijven. De versoepelingen gaan heel snel en geven de indruk dat we onkwetsbaar zijn, maar het virus is er nog steeds, en is zelfs sterker geworden door die nieuwe variant."

Meest gelezen