Op de persconferentie werden niet enkel de verdachten, maar ook in beslag genomen wapens getoond.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Haïti toont opgepakte verdachten van moord op president Moïse, was het de bedoeling om de president te gijzelen?

In Haïti heeft de politie een aantal arrestanten getoond die betrokken zouden zijn bij de moord op president Jovenel Moïse enkele dagen geleden. In totaal zijn al 17 verdachten gevat, naar zeker 8 anderen wordt nog gezocht. Een aantal werd aangehouden in de Taiwanese ambassade. Zes anderen werden doodgeschoten door de politie.

Op een persconferentie in de hoofdstad Port-au-Prince werden 17 gevangenen getoond aan de pers. Ze zaten geboeid tegen een muur. De mannen waren gisteren op verschillende plaatsen opgepakt. Een tiental van hen waren binnengevallen in de ambassade van Taiwan, maar dat land had de politie toelating gegeven om hen daar op te pakken. Die ambassade ligt niet ver van het huis waar president Jovenel Moïse is doodgeschoten. Enkele andere verdachten werden door burgers opgepakt en overgedragen aan de politie.

Volgens politiechef Léon Charles zijn 15 van de verdachten Colombianen en gaat het verder om twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst. De regering van Colombia zegt dat ze meewerkt aan het onderzoek en dat ze al zeker zes van de verdachten heeft geïdentificeerd als voormalige militairen. 

Er zouden nog een aantal verdachten op vrije  voeten zijn, maar de politie maakt zich sterk dat die ook snel gevat zullen worden. Voor politiechef Charles komt het er nu op aan om uit te vissen wie de moord op president Jovenel Moïse bevolen heeft. Hij roept de bevolking op tot medewerking en kalmte, want een woedende menigte heeft enkele auto's van de verdachten in brand gestoken en daardoor is bewijsmateriaal vernietigd. 

Intussen heeft het gerecht een ander onderzoek geopend naar de toplui van de veiligheidsdienst van de president en vooral de manier waarop die in gebreke is gebleven. (Lees verder onder de foto).

Militairen patrouilleren op straat in Port-au-Prince waar nogal wat woede heerst.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

In Port-au-Prince heerst intussen een gespannen rust. Volgens getuigen is er nauwelijks verkeer en blijven veel mensen thuis. De voorbije maanden was er veel volksprotest tegen president Moïse. Die was niet populair, maar veel Haïtianen lijken de moord te beschouwen als een respectloze buitenlandse aanval op hun land. Volgens het Amerikaanse persbureau AP is er bij het publiek echter ook veel twijfel over de officiële versie van de politie en men vraagt zich af hoe een groep buitenlanders zomaar de president konden doden. 

Moest de president gegijzeld worden?

Volgens de politie is de moord op president Moïse het werk van "een erg getrainde en zwaarbewapende groep". Het blijken dus vooral buitenlanders te zijn. Over hoe die de woning van de president 's nachts zo gemakkelijk konden binnendringen, hem doodschieten en daarna ontkomen, is er echter nog altijd geen duidelijkheid.

De missie was bedoeld om de president aan te houden op bevel van een onderzoeksrechter en niet om hem te doden

Rechter Clément Noël aan de krant Le Nouvelliste

Wel hebben de schutters een ravage aangericht in het kantoor en de slaapkamer van de president en is de man door verschillende schoten geraakt. Hij is ter plekke overleden. Zijn vrouw Martine is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Florida. Hun kinderen zouden zich verstopt hebben in een andere slaapkamer en een meid en een ander personeelslid werden vastgebonden. 

Opvallend is dat een onderzoeksrechter die belast is met het onderzoek, Clément Noël, aan de Haïtiaanse krant Le Nouvelliste verklaard heeft dat het de bedoeling was om de president te gijzelen en niet om hem te doden. Dat zou hem verteld zijn door de twee Amerikaanse verdachten van Haïtiaanse afkomst. Waarom de president dan toch twaalf keer beschoten werd en wat de motieven waren, is niet duidelijk. 

Intussen is in Haïti de staat van beleg afkondigd waardoor de politie grote bevoegdheden heeft gekregen. Aftredend premier Claude Joseph die door de regering is benoemd tot interim-president lijkt politie en leger onder controle te hebben. 

Uittredend premier Claude Joseph lijkt vooralsnog de situatie in handen te hebben.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen