Ihsane Haouach neemt dan toch ontslag als regeringscommissaris

Ihsane Haouach heeft haar ontslag aangeboden als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Dat meldt het persagentschap Belga. Haouach lag als vrouw met een hoofddoek zwaar onder vuur na een controversiële uitspraak over de scheiding tussen kerk en staat. 

Al van bij haar benoeming als regeringscommissaris was er heisa rond de figuur van Ihsane Haouach. Vooral regeringspartij MR, bij monde van partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez, vond de benoeming van een regeringscommissaris met een hoofddoek een aanfluiting van het neutraliteitsbeginsel. Veel waarnemers zagen er een poging in om staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) te tackelen.

Begin juni verdedigde premier Alexander De Croo (Open VLD) de benoeming van Haouach nog. "Ze heeft een betonnen cv", aldus de premier toen. "Ze beschikt over de kennis en ervaring om de functie naar behoren uit te voeren." 

Maar vorig weekend ontstond er opnieuw heisa na een interview in de krant Le Soir. "De basisprincipes van de staat worden niet in gevaar gebracht door uiterlijke tekenen, maar door het stijgende aantal reacties uit extreemrechtse hoek", liet Haouach zich daar ontvallen. "De discussie gaat niet over het in vraag stellen van de scheiding van Kerk en Staat, maar over hoe we daarmee omgaan met een veranderende demografie."

Vooral die laatste uitspraak zette bij velen kwaad bloed. "Deze verklaring van de regeringscommissaris is extreem gevaarlijk en ze illustreert dat ze niet over de noodzakelijke neutraliteit beschikt voor deze functie", twitterde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en CDH vonden de uitspraak er ver over en vroegen dat Haouach in de bevoegde Kamercommissie uitleg kwam geven.

In een Facebookpost probeerde Haouach nog de brokken te lijmen en stelde ze dat ze de scheiding tussen kerk en staat niet in vraag stelde. 

Dat het ongenoegen wijdverbreid was, bleek gisteren ook in de Kamer. "De passage van het voorbije weekend is niet voor herhaling vatbaar", zei premier Alexander De Croo. "Er is geen enkele ruimte meer voor nieuwe incidenten of nieuwe controverse in dit domein." 

Ook staatssecretaris Schlitz noemde de uitspraken van Haouach "ongelukkig". Ze riep op tot sereniteit, maar vandaag is Ihsane Haouach blijkbaar tot het besef gekomen dat ze niet meer kan functioneren als regeringscommissaris.  

"Los van mijn benoeming, is het debat over de neutraliteit van de staat legitiem, maar dat kan niet plaatsvinden met de bedoeling te schaden", schrijft ze in haar ontslagbrief. "Geen enkel constructief debat kan daaruit voortkomen." 

"Ik vind de essentiële rol van het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen te belangrijk om te aanvaarden dat het zou worden verzwakt door onophoudelijke persoonlijke aanvallen", aldus Ihsane Haouach.

Aanstelling was strategisch geen goed idee

Volgens Nicolas Bouteca, politicoloog aan de UGent, komt het ontslag onverwacht. "Het leek erop dat ze kon aanblijven, maar wellicht was ze de persoonlijke aanvallen beu."

"Het was strategisch geen goed idee van de regering om haar die functie te geven. Zeker als je met iemand als Bouchez zit, die elke gelegenheid zal aangrijpen om de scheiding van kerk en staat in de verf te zetten. Men had het kunnen zien aankomen."

"Ook de oppositie heeft een probleem, want het is vooral Bouchez die nu met de trofee van haar ontslag gaat lopen en niet de Vlaams Belang of N-VA. Zij kunnen deze overwinning niet claimen. Bouchez zegt vaak zeer gelijkaardige dingen als Vlaams Belang en N-VA."

"Het is vooral een nederlaag voor Ecolo. Bouchez voert de strijd om van MR de grootste partij van Franstalig België te maken en jaagt de andere Franstalige partijen zoveel als mogelijk op stang. Zo slaagt hij erin om het politieke debat te beheersen." Beluister hieronder de volledige analyse van Nicolas Bouteca:

Meest gelezen