Eerste jongeren thuis na door corona afgebroken feestvakantie, nog 124 besmette jongeren van Summer Bash in Spanje

Twee bussen met 110 jongeren en 12 monitoren van reisorganisatie Jongerentravel zijn vanmiddag aangekomen in ons land. De jongeren raakten op feestvakantie in Spanje besmet met het coronavirus en moesten hun reis afbreken. De meesten zijn blij dat ze naar huis zijn kunnen terugkeren. Ook de jongeren van Summer Bash zijn onderweg naar ons land. Daar zijn ondertussen 124 van de 350 jongeren besmet.

Het terughalen van de jongeren heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Normaal gezien moeten besmette personen in het land zelf in quarantaine blijven, en zonder negatieve test mag je niet door Frankrijk rijden. Het land heeft daarvoor een uitzondering toegestaan. De Belgische overheid heeft hulp geboden om alle administratie rond te krijgen.

Jongerentravel had in totaal 250 vakantiegangers in Spanje, het merendeel in Lloret de Mar. De niet besmette vakantiegangers zouden normaal gezien morgen met het vliegtuig terugkeren, maar mogelijk zal dat alsnog met een bus moeten gebeuren.

De jongeren kwamen vanmiddag aan bij de Watersportbaan in Gent. Bekijk hier het verslag in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Na een rit van zo'n 15 uur kwamen de bussen met besmette jongeren omstreeks 11.30 uur aan in Gent, waar een deel van de jongeren werd opgehaald door hun ouders. Daarna werd ook halt gehouden in Kontich om de overige jongeren af te zetten.

De jongeren moeten nu 10 dagen in isolatie verblijven. Verschillende ouders hebben zich daarop voorbereid, zo blijkt. "Wij hebben ervoor gekozen om onze zoon samen met vier vrienden op te vangen in ons huis. Dat wordt een isolatieruimte en wij gaan als gezin verhuizen. Zo hopen wij al die betrokken gezinnen te vrijwaren van besmettingen", vertelt een ouder aan onze redactie. 

 Een jongere zegt dat hij samen met vrienden op een appartement zal verblijven. "Ik ben blij dat ik weer thuis ben, maar toch ook wel blij dat ik even op vakantie ben kunnen gaan na zo'n lange tijd", vertelt iemand anders.

Toch ook blij dat ik even op vakantie ben kunnen gaan na zo'n lange tijd

Over het feit dat de reis kon plaatsvinden, zijn de meningen verdeeld, zowel bij jongeren als ouders. "Achteraf bekeken was het geen goed idee", zegt een ouder. Anderen tonen begrip en zeggen dat jongeren nood hebben aan ontspanning.

Jongerentravel schrapt alle geplande reizen naar Spanje en naar andere bestemmingen met een groot feestgehalte. "We laten enkel nog de klassieke jeugd- en sportvakanties toe, die gelukkig een groot deel van ons aanbod innemen", zegt Katrien Corens, zaakvoerster van Jongerentravel aan persagentschap Belga

Onze reporter Stef Meerbergen wachtte de bussen op in Kontich en sprak er met enkele ouders:

Videospeler inladen...

De terugrit naar huis verliep vlot, vertelde monitor Louise Hermans eerder vandaag. Zij zat mee op de bus en heeft zelf ook positief getest. "De buschauffeurs hadden Aiki-noedels en cheeseburgers meegenomen zodat iedereen iets had om te eten. Gisteravond hebben we karaoke gezongen op de bus. Af en toe moest ik een 'dafalgannetje' brengen, maar er zijn geen ernstig zieken."

BELUISTER - Monitor Louise Hermans vertelt hoe de terugrit naar huis verlopen is:

"Onvoorzichtig en onverantwoordelijk"

Ook reisorganisatie Summer Bash heeft de toelating gekregen om te vertrekken. Bij hen zijn er 124 positieve gevallen op 350 jongeren. De terugkeer gebeurt met vijf bussen. Zij zijn intussen vertrokken richting België. 

Twee bussen met negatief geteste reizigers rijden rechtstreeks naar het UZ van Gent, waar ze eerst allemaal opnieuw getest worden voor ze in quarantaine moeten gaan. 

De reisorganisaties die de vakanties hebben georganiseerd en de jongeren zelf kregen de afgelopen dagen heel wat kritiek. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) noemde het vanmorgen "heel onvoorzichtig en onverantwoordelijk".  Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) roept op tot voorzichtigheid, maar vraagt ook om jongeren niet te snel met de vinger te wijzen.

Professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey had liever gezien dat de jongeren samen op een soort van kamp zouden worden opgevangen. Nu lopen familieleden risico om ook besmet te raken, zegt hij.

Wat staat de thuiskomers (en hun ouders) te wachten?

Voor de jongeren is het verhaal nog niet afgelopen. "Wanneer zij thuiskomen, moeten zij de isolatieregels volgen zoals die ook gelden voor iemand die in eigen land besmet raakt", legt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid uit.

"Dat betekent een isolatie van 10 dagen voor je het huis weer mag verlaten en terug contact met andere mensen kan hebben", aldus Moonens. Maar ook voor de gezinsgenoten zijn er gevolgen. "De gezinsgenoten van die mensen zijn natuurlijk snel hoogrisicocontacten. Zij moeten de quarantaineregels naleven: een test aan het begin van de quarantaine en een tweede test na 7 dagen."

Het naleven van die regels wordt opgevolgd. "Maar het blijft in grote mate een individuele verantwoordelijkheid van iedereen", zegt Moonens. "We kunnen alleen maar erop rekenen dat iedereen na anderhalf jaar miserie toch weet wat van hem wordt verwacht."

Wat moeten de ouders nu doen? Stef Meerbergen overloopt de regels voor hoogrisicocontacten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen