Actiegroep eist dat Oosterweelwerken stoppen omwille van PFOS-vervuiling: "We kennen de risico's niet voor arbeiders en bewoners"

Enkele bewoners van Zwijndrecht en Antwerpen eisen dat de Oosterweelwerken worden stopgezet. Ze hebben de gemeente en de stad in gebreke gesteld, want ze vinden dat er te weinig voorzorgsmaatregelen worden genomen bij de werken in het kader van de PFOS-vervuiling. "We weten niet wat de risico's zijn voor de arbeiders en de omwonenden. De onderzoekscommissie bezoemt ons weinig vertrouwen in", zegt Mieke Windey van de lokale actiegroep Grondrecht. 

In een mededeling van de lokale actiegroep Grondrecht klinkt het dat de bewoners geen tegenstanders zijn van Oosterweel, maar dat ze voldoende garantie eisen voor hun gezondheid. Volgens hen treden de gemeente- en stadsbesturen niet genoeg op om de arbeiders en omwonenden te beschermen tegen de giftige PFOS-stoffen die vrijkomen tijdens de Oosterweelwerken. 

"Daarom trekken we aan de alarmbel. Stop de werken zolang we niet weten wat de risico's zijn", zegt Mieke Windey van actiegroep Grondrecht. 

We hebben weinig vertrouwen in wat er momenteel gebeurt op de site van de Oosterweelwerken

Weinig vertrouwen

"We hebben weinig vertrouwen in wat er momenteel aan het gebeuren is op de site van Lantis (red. de bouwheer van de Oosterweelwerken). Het gaat om zwaar toxische grond die in open vrachtwagens wordt vervoerd door woonwijken. Er wordt ook gegraven bij droog weer, waardoor er grote stofwolken omhoog komen", legt Windey uit in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. 

Beluister hier het gesprek op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:

Provinciegouverneur Cathy Berx liet onlangs wel verstaan dat de opgegraven grond de site niet zou verlaten. "Maar hebben we daar garanties voor?", vraagt Windey zich af. "Om heel eerlijk te zijn, boezemt het onderzoek dat nu gevoerd wordt door de commissie ons weinig vertrouwen in. We weten ook dat de gouverneur en burgemeesters geen dag willen verliezen in de Oosterweelwerken. Ze hebben een agenda." 

De actiegroep krijgt ook de steun van Greenpeace en de Bond Beter Leefmilieu.

Meest gelezen