Mario Marti - Flickr / Creative Commons BY

Zeker 20 jongeren vlogen van Spanje naar ons land, hoewel ze al positief hadden getest op corona: hoe kan dat? 

Zeker 20 jongeren die in Spanje besmet raakten met het coronavirus, zijn de afgelopen dagen al teruggevlogen naar ons land, hoewel ze op dat moment al een positieve test hadden afgelegd. De jongeren kregen daarvoor vliegtuigtickets van hun ouders, zo bevestigt Katrien Corens van reisorganisatie Jongerentravel.be aan VRT NWS. De organisatie reageert verontwaardigd, maar hoe kan zoiets?

Wat is er gebeurd?

Vandaag kwamen verschillende bussen met jongeren uit Spanje aan in België.  De jongeren kwamen terug van een reis met reisorganisatie Jongerentravel.be. Verschillende onder hen hadden daar positief getest op corona en mochten uitzonderlijk met de bus terugkeren naar België. Nu blijkt dat zo'n 20 jongeren eerder al met het vliegtuig teruggekeerd zijn, hoewel ze positief getest hadden op corona in Spanje.

Volgens Katrien Corens, zaakvoerder van Jongerentravel.be, zijn de afgelopen dagen zo'n 20 besmette jongeren vanuit verschillende luchthavens in de omgeving van de Costa Brava naar huis gevlogen. Ze waren daar op feestvakantie met de organisatie.  De jongeren hadden daarvoor vliegtickets gekregen van hun ouders. De organisatie ontdekte gisterenavond pas wat er aan de hand was, nadat enkele andere jongeren ter plaatse het nieuws hadden opgevangen. Ze reageren verontwaardigd: "Het is onbegrijpelijk dat ze dit zomaar zonder schroom hebben gedaan. "

De jongeren hadden allemaal met een PCR-test positief getest in officiële centra in Spanje, maar konden toch zomaar het vliegtuig opstappen.  Katrien Corens, zaakvoerder van Jongerentravel.be, begrijpt niet hoe dat mogelijk is: "Het systeem klopt niet. Je kan dus gewoon vanuit een bloedrode zone terugvliegen nadat je positief bent getest? Dat is waanzin."

Jongerentravel.be laat weten dat twee van de besmette jongeren intussen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het is niet bekend of ze met de bus of het vliegtuig zijn teruggekeerd naar ons land.

"De mensen beseffen blijkbaar nog altijd niet hoe ernstig deze situatie is", zegt Katrien Corens van Jongerentravel:

Videospeler inladen...

Ook jongerenreisorganisatie Summer Bash meldt dat 12 jongeren op eigen initiatief met het vliegtuig zijn teruggekeerd uit Spanje. De 12 hebben zich niet laten testen voor vertrek, maar hebben wel hoogrisicocontacten gehad. "Ook morgen vertrekken nog 8 jongeren met het vliegtuig naar huis, twee van hen weigeren om zich te laten testen", zegt Jordy S'Jongers van Summer Bash. "De andere 6 hebben wel negatief getest."

"We hebben alle namen doorgegeven aan het contactonderzoek, zodat ze zeker hun verplichte quarantaine niet kunnen ontlopen", zegt S'Jongers. Het is niet duidelijk of de jongeren zich bij aankomst in België hebben laten testen. Dat is in elk geval verplicht voor wie nog niet volledig gevaccineerd is, omdat bijna heel Spanje sinds gisteren rode zone is geworden.

Het systeem klopt niet. Je kan dus gewoon vanuit een bloedrode zone terugvliegen nadat je positief bent getest? Dat is waanzin.

Katrien Corens, zaakvoerder van Jongerentravel.be

Hoe kan dat?

Spanje kleurt sinds kort rood op de Europese kaart. Algemeen geldt dat wie besmet raakt op vakantie, daar zijn quarantaine moet uitzitten.  Aangezien het bij Jongerentravel.be grotendeels om minderjarigen ging, werd een uitzondering gemaakt om met de bus terug te reizen door Frankrijk, maar niet om met het vliegtuig terug te keren. 

Over het algemeen gelden volgende regels voor wie vanuit Europa terugreist naar België: 

Sowieso moet je maximaal 48 uur voor je weer aankomt in België, het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Op basis daarvan zal er beslist worden of je een risico hebt gelopen en of je al dan niet moet worden getest.

  • Wie terugkeert uit een groene of oranje zone moet niet in quarantaine en zich niet laten testen. Je hoeft ook geen coronacertificaat te tonen. 
  • Wie terugkeert uit een rode zone moet niet in quarantaine als je een coronacertificaat kunt voorleggen. Lees: als je twee weken volledig gevaccineerd bent, je een herstelcertificaat hebt of je een negatieve PCR-test hebt van maximaal 72 uur. Heb je niet zo'n certificaat, dan kan je sowieso tóch terugkeren naar ons land. Het enige wat je moet tonen is het PLF-formulier. Je moet je dan wel laten testen eens je terug in België bent. Je blijft in quarantaine tot je het resultaat hebt en blijkt dat het negatief is. Kinderen tot 12 jaar zijn bij terugkeer vrijgesteld van een PCR-test.

Vliegtuigmaatschappijen vragen dus geen negatieve PCR-test als je als Belg wil terugkeren naar je land. Een positieve test kan je dus makkelijk "verbergen", al is dat uiteraard niet de bedoeling. 

Kan dit voorkomen worden?

Volgens viroloog Steven Van Gucht is hoe het nu is gelopen, helemaal niet de procedure. "Wie in het buitenland besmet geraakt, moet in isolatie in het land waar je je bevindt. " Toch begrijpt hij dat er voor minderjarigen een uitzondering wordt gemaakt: "In Spanje worden besmette minderjarigen naar huis gestuurd, maar volwassenen moeten ter plaatse uitzieken." Wie toch beslist huiswaarts te keren, neemt een risico om anderen te besmetten, vindt hij.

Een verplichte test voor vertrek bij terugkeer naar België vindt Van Gucht geen goed idee. “Je kan negatief testen ter plekke en dan enkele dagen later toch positief testen en besmettelijk worden. Zelfs met één test voor vertrek en aankomst kan je niet garanderen dat je het virus tegenhoudt.” Hij pleit er nog eens voor om vooral voorzichtig te zijn voor wie naar het buitenland reist: “Ik zou toch afraden om ergens binnen te feesten. Daarvoor is de vaccinatiecampagne nog niet ver genoeg gevorderd.” 

 Als je vrij verkeer wil, moeten de maatregelen in de verschillende landen ook gelijk zijn. Maar momenteel beslist elk land voor zich en daar zit de kern van het probleem. 

Viroloog Steven Van Gucht

In België zijn de nachtclubs nog niet open, maar in sommige andere Europese landen wel, en dat is volgens Van Gucht toch problematisch omdat de grenzen wel open zijn tussen de verschillende landen: “Als je vrij verkeer wil, moeten de maatregelen in de verschillende landen ook gelijk zijn. Maar momenteel beslist elk land voor zich en daar zit de kern van het probleem.” 

Viroloog Steven Van Gucht gaf meer uitleg in "Het Journaal". Bekijk het hieronder:

Videospeler inladen...

Vanuit de politiek komen kritische reacties. Zo vinden Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en minister van Jeugd Benjamin Dalle (beide CD&V) het "onbegrijpelijk". 

Meest gelezen