Foto: Phil Nijhuis

Vandaag eerste drukke dag richting vakantiebestemmingen: waar kan je problemen verwachten? 

Touring en VAB verwachten vandaag de eerste rode zaterdag op de wegen naar de Europese vakantiebestemmingen. In Frankrijk is op de middag alvast het filerecord gesneuveld: daar stond maar liefst 1.142 kilometer file op de autosnelwegen. Maar ook in Duitsland zal het flink drummen zijn. Wat kan je verwachten en wanneer vertrek je het beste om de langste files te vermijden? 

In de zomer van vorig jaar kozen we massaal voor zogenoemde staycations. Heel dicht bij huis, met de auto of fiets, vaak in eigen land. Deze zomer kunnen we al wat verder reizen, maar veel Vlamingen en andere Europeanen laten het vliegtuig nog steeds links liggen en gaan er door corona ook nu met de auto of mobilhome op uit. Het belooft dus zeer druk te worden op de snelwegen, misschien zelfs meer dan voor corona.

Daar komt bij dat dit weekend in grote delen van Vlaanderen het bouwverlof start, en in het noorden van Nederland en in heel Frankrijk beginnen de schoolvakanties. 

Volgens mobiliteitsorganisatie VAB is vandaag het Franse filerecord gebroken, bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Frankrijk

Veel Belgen en Nederlanders zullen via de Franse wegen naar Normandië, Bretagne, de Atlantische kust of de Provence rijden. En dat is exact wat de Fransen zélf ook zullen doen want volgens een peiling van de Franse toerismediensten zal maar liefst 85 procent van de Fransen met de auto een vakantiestek in eigen land zoeken.

Tussen de middag en 16 uur zal het één of enkele uren aanschuiven zijn op grote assen zoals de A7 in de Rhônevallei, de A71 van Orléans naar Clermont-Ferrand en op de A10 van Parijs naar Bordeaux. De grootste drukte rond Parijs situeert zich iets vroeger op de dag: pakweg tussen 10 uur en 13 uur.

BEKIJK: "Ik zie hier bijna meer Nederlandse dan Belgische nummerplaten", zegt Hajo Beeckman zaterdagmiddag op het parkeerterrein van de E19 in Waarloos, richting Brussel.

Videospeler inladen...

Duitsland

In Duitsland was het vorig weekend al uren filerijden op de A3 van Nürnberg naar Regensburg richting Oostenrijk. Dat kwam door een combinatie van wegenwerken en een ongeval. Ook dit weekend zal het daar erg moeizaam gaan. Let op: in de nacht van zaterdag op zondag gaat de snelweg daar zelfs helemaal dicht – erg belangrijk om weten voor wie richting Wenen, Hongarije of het oosten van Slovenië rijdt.

Italië

Vorig jaar stond er op zaterdag op het drukste moment voor de Gotthardtunnel anderhalf uur file. VAB verwacht dat het er dit jaar wel eens nog drukker zou kunnen zijn. Dat komt omdat Italië na het ergste van de coronacrisis weer een meer populaire vakantiebestemming is voor de zomervakantie.

De Gotthardtunnel in Zwitserland. © Wikipedia

Oost-Europa en de Balkan

Wie met de auto naar Slovenië of Oostenrijk rijdt, moet ook dit jaar rekening houden met files aan de Tauerntunnel en de Fernpassroute in Oostenrijk en aan de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië. Bovendien zijn er grenscontroles tussen Oostenrijk en Slovenië en tussen Slovenië en Kroatië, waardoor de wachttijden gevoelig kunnen oplopen.

De Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië in filevrije tijden.  © 5min.at

Wanneer best vertrekken?

Op het juiste moment vertrekken kan je veel filetijd besparen. Vertrek je vandaag? Wacht dan tot 11 uur, dan bereik je de belangrijkste knelpunten pas wanneer de meeste files verdwenen zijn.

Meest gelezen