Joris van Gennip

Nederland legt nachtleven weer stil om besmettingen in te dijken: disco's dicht en sluitingsuur voor rest van horeca 

Het Nederlandse nachtleven gaat weer grotendeels op slot: discotheken en nachtclubs gaan vanaf morgen dicht, er komt een sluitingsuur voor de rest van de horeca tussen middernacht en 6 uur, en horecabezoek mag alleen nog met een vaste zitplaats en op anderhalve meter afstand.  Dat heeft premier Mark Rutte vanavond aangekondigd, naast een aantal andere maatregelen die het sterk stijgende aantal besmettingen bij onze noorderburen moeten inperken.

Omdat in Nederland het aantal besmettingen met het coronavirus in een week tijd maar liefst verzevenvoudigd is, ziet de - nog altijd ontslagnemende - regering van Mark Rutte zich genoodzaakt om een aantal recente versoepelingen van coronamaatregelen terug te draaien, al zeker tot zaterdag 14 augustus.  

Dat heeft premier Rutte samen met zijn minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vanavond aangekondigd tijdens een persconferentie die live werd uitgezonden op de Nederlandse tv. 

"De afgelopen week heeft iedereen kunnen zien dat er een wolk voor de zon is geschoven. Mede door de deltavariant stijgen de besmettingscijfers erg hard. Het aantal besmettingen is in een week tijd verzevenvoudigd", aldus Rutte. "We scherpen zo gericht mogelijk de maatregelen aan, dat is niet leuk, maar wel noodzakelijk."

Videospeler inladen...

Sluitingsuur en afstand houden

De grootste klap komt er voor de dancings en de nachtclubs: vanaf morgen moeten zij alweer de deuren sluiten. Pas twee weken geleden mochten ze weer open gaan, maar ze bleken broeihaarden voor besmettingen te zijn.

Ook voor de rest van de Nederlandse horeca is er slecht nieuws: tussen middernacht en 6 uur 's ochtends moeten de kroegen en de restaurants dicht. 

Ook moet er in de horeca weer anderhalve meter afstand worden gehouden en moet iedereen een vaste zitplaats hebben, zowel binnen als buiten. Eerder werd daarop in Nederland een uitzondering gemaakt op evenementen waarbij de aanwezigen getest waren.

In de horecagelegenheden mag er vanaf morgen ook geen entertainment meer zijn. Geen sport op grote schermen of luide muziek dus. 

"Versoepelen was geen foute inschatting, maar de deltavariant ging toen rond in Engeland. Je kan wel vraagtekens zetten bij die versoepelingen", zegt NOS-collega Nynke de Zoeten in "Terzake":

Videospeler inladen...

Kleine feestjes

Naast strengere maatregelen voor de horeca, worden ook evenementen zoals concerten en sportwedstrijden aan banden gelegd. Meerdaagse evenementen mogen al zeker tot 14 augustus niet doorgaan. Op ééndaagse evenementen moet net als in de horeca anderhalve meter afstand worden gehouden. 

De ontslagnemende premier benadrukte ook dat de Nederlanders de verspreiding van het virus grotendeels zelf in de hand hebben. "Het afremmen van het virus gaat niet alleen om de aanscherping van maatregelen. Kijk ook naar de eigen omgeving. Ik snap dat er borrels, feestjes en barbecues worden gehouden. Iedereen heeft behoefte aan gezelligheid. Op zich kan dat, maar doe het verstandig en neem verantwoordelijkheid. Hou feestjes klein en beheersbaar", sprak Rutte de Nederlandse burgers toe.

Rutte schudde ook de kritiek van zich af dat de Nederlandse regering zelf te snel de teugels heeft gelost. "Het was logisch om dat besluit te nemen. Toen hielden we al rekening met een stijging van de besmettingen. Maar het blijkt nu sneller te gaan dan de modellen toen zeiden", besluit hij. Ook minister van Volksgezondheid Hugo De Jonghe houdt vol dat de keuze om eind juni de meeste coronamaatregelen te laten varen, op dat moment "logisch en verantwoord" was.

Meest gelezen