Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK: Olympische vlam in Tokio aangekomen tijdens ceremonie zonder publiek

De Olympische vlam is in de Japanse hoofdstad Tokio aangekomen. Exact twee weken voor de openingsceremonie van de Spelen, op 23 juli, werd de Olympische vlam symbolisch overhandigd aan Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio.

De overdrachtsplechtigheid vond plaats in het nagenoeg lege stadion Komazawa Olympic Park.  De Japanse overheid besliste even voordien om de Olympische Spelen in Tokio zonder toeschouwers te laten doorgaan. 

De bescheiden ceremonie vormt het startpunt van een veertiendaagse aflossingsrace waarbij de vlam op een aantal eilanden voor de kust wordt rondgedragen, en niet door de stad zoals initieel gepland. Ook het parcours van de vlam voorafgaand aan de ceremonie moest op heel wat plaatsen gewijzigd worden door de corona-noodtoestand.

Bekijk hoe een paralympische athlete, begeleid door een ex-tennisser, in een leeg Olympisch stadion bij druilerig weer de lantaarn aandraagt met daarin het Olympisch vuur: 

Videospeler inladen...

Terwijl de gouverneur haar welkomswoord uitspreekt, is buiten protest te horen. "Schrap de spelen", schreeuwen een aantal toeschouwers. Na de beslissing om de wedstrijden te laten doorgaan voor lege tribunes, is het olympisch enthousiasme van de Japanners nog meer bekoeld.

Meest gelezen