Dit kindje in Jemen is duidelijk ondervoed.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Oxfam: "Honger doodt veel meer mensen dan het coronavirus, gemiddeld elf mensen per minuut"

Volgens de Britse humanitaire organisatie Oxfam is het aantal mensen dat leeft met honger of voedselonzekerheid het voorbije jaar spectaculair gestegen. Militaire conflicten, het coronavirus en de gevolgen van de klimaatverandering hebben wereldwijd een recordaantal van 520.000 mensen op de rand van de hongerdood gebracht. Dat is zes keer meer dan bij het begin van de pandemie eind 2019.

In het rapport "Het hongervirus verspreidt zich" kijkt Oxfam terug op de evolutie inzake voedselveiligheid het voorbije jaar en dat is niet erg rooskleurig. Het aantal mensen dat honger lijdt of in voedselonzekerheid leeft, ligt op 155 miljoen. Op een jaar zijn er daar 20 miljoen mensen bijgekomen. 

In tweederde van de gevallen is dat te wijten aan toegenomen militaire conflicten; in de andere gaat het over verstoorde landbouw door de corona-epidemie of door de gevolgen van de klimaatverandering. 

Daardoor sterven gemiddeld elf mensen per minuut door hongersnood; het coronavirus doodt gemiddeld zeven mensen per minuut. Het gaat echter niet om de slachtoffers alleen: voor al die mensen die honger lijden of niet weten waar de volgende maaltijd voor zichzelf of hun familie vandaag moet komen, betekent dat onnoemelijk lijden. In totaal zouden 520.000 mensen op de rand van de hongerdood staan. Dat is zes keer meer dan het aantal bij het begin van de pandemie einde 2019. (Lees verder onder de foto).

Deze vrouw probeert haar twee kinderen borstvoeding te geven in Zuid-Soedan.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Oorlog, klimaat en duurder voedsel

De zwaarst getroffen landen zijn Afghanistan, Ethiopië (met Tigray, maar ook andere provincies), Zuid-Soedan, Soedan, Syrië, Madagascar, Congo, de westelijke Sahel (met Burkina Faso) en ook Venezuela en Haïti; niet toevallig landen die meestal verwikkeld zijn in militair geweld. Honger en het blokkeren van humanitaire hulp worden daar door strijdende partijen gebruikt als een wapen. 

Komt daarbij dat de uitgaven voor defensie wereldwijd op een jaar tijd met 51 miljard dollar zijn gestegen. De ongelijkheid wordt ook groter aan de andere kant: zo is het vermogen van de tien rijkste mensen ter wereld (9 mannen en een vrouw) in volle coronacrisis vorig jaar gestegen met 413 miljard dollar. Dat is elf keer het bedrag aan humanitaire hulp dat de Verenigde Naties nodig heeft om de hongersnood te lenigen, maar die de VN niet volledig ter beschikking krijgt.

Tegelijk zijn de prijzen voor voedsel op een jaar tijd met gemiddeld 40 procent gestegen. Dat is de hoogste stijging in een decennium en is vooral te wijten aan de verstoring van de landbouwproductie door de epidemie en door de impact van het klimaat. Vooral die prijsstijgingen heeft tientallen miljoenen mensen extra in de problemen gebracht, aldus nog Oxfam.

De verdeling van graan in de Ethiopische provincie Tigray.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen