Belga

Geïnterneerden FPC Gent mogen kamer weer verlaten: "Therapie buiten de afdeling is tijdelijk niet mogelijk"

De geïnterneerden van het FPC in Gent mogen hun kamer weer verlaten. Sinds gisteren zaten ze ingesloten, door problemen met het alarmsysteem. Dat zou maar in 90 procent van de noodsituaties werken, wat betekent dat de veiligheid van het personeel niet continu gegarandeerd is. Het probleem met het alarm is nog niet opgelost, maar er is een alternatief plan uitgedacht, zodat de bewoners zich toch vrijer kunnen bewegen. 

In het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent is plaats voor 264 mensen met een psychisch probleem die een misdrijf pleegden. Degenen die er verblijven hebben vaak een hoog veiligheidsrisico en een ernstige psychiatrische aandoening. 

"In het FPC Gent werken we met een DECT-communicatiesysteem voor zowel telefonie als noodsituaties", verduidelijkt woordvoerder Sandra Van Steenkiste. "De DECT-toestellen zijn uitgerust met een noodknop. Wanneer ergens alarm wordt geslagen, kunnen we zien in welke zone dat gebeurt, en  wordt een bericht naar alle DECT-toestellen gestuurd. De zorgverleners van dienst grijpen dan als eersten in."

Noodoproepen komen niet overal toe

“De noodoproepen bereiken de centrale desk, maar komen niet meer toe op alle toestellen op alle afdelingen. Het is dus niet zeker dat  alle collega’s op de hoogte zijn als er een probleem is. Het is dus ook niet zeker dat er voldoende bijstand komt", zegt Van Steenkiste. "Daarom is gisteren beslist om patiënten tijdelijk in te sluiten." 

Activiteiten buiten afdeling op lager pitje

Na overleg vanmiddag tussen artsen, directie en vakbonden van het FPC is een alternatief plan uitgedokterd, zodat de geïnterneerden weer meer bewegingsvrijheid krijgen: "Patiënten zullen niet voortdurend opgesloten blijven. Ze kunnen hun kamer verschillende keren per dag verlaten, voor een buitenactiviteit of een activiteit met het personeel, maar wel binnen de eigen afdeling", zegt directeur patiëntenzorg Ilse Libijn. 

Maar een normale werking is niet aan de orde zolang de problemen met het alarmsysteem niet opgelost raken: "De therapie zal wat minder zijn, omdat we de activiteiten buiten de afdeling willen beperken. De patiënten mogen wel bezoek ontvangen, want dat komt hen ten goede",verduidelijkt Ilse Libijn nog. 

 

kasto80

Meest gelezen