Professor Devroey: "Stuur besmette terugkerende jongeren uit Spanje niet terug naar ouders, maar op kamp"

Volgens professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey uit Overijse is het geen goed idee dat de terugkerende jongeren uit Spanje, besmet met corona,  opgevangen worden door hun ouders.  "Als je de jongeren laat opvangen door de ouders, creëer je één van de grootste besmettingsbronnen die er zijn", zegt Devroey bij Radio 2 Vlaams-Brabant. 

Tijdens enkele jongerenkampen op Spaanse feestbestemmingen als Lloret de Mar en Calella raakten 136 Vlaamse jongeren besmet met het coronavirus. Op dit moment rijdt reisorganisatie Jongerentravel met verschillende jongeren terug naar huis. Daarvoor kregen ze toestemming van de Spaanse en Franse autoriteiten. Eenmaal thuis moeten de jongeren in quarantaine. Maar dat gebeurt best niet thuis bij de ouders, vindt professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey. 

De meeste besmettingen gebeuren in gezinsverband, we gaan deze jongeren toch niet terugsturen naar hun ouders?

Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde

"Eenmaal deze jongeren in ons land toekomen, kan je die niet zomaar naar hun gezin laten gaan", stelt Devroey. "We weten dat de meeste besmettingen binnen gezinsverband gebeuren, dan gaan we deze jongeren toch niet laten terugkeren naar hun ouders? Op deze manier creëer je één van de grootste besmettingsbronnen die er zijn." 

Op kamp

Devroey pleit er dan ook voor om de jongeren bij elkaar te houden. "Eigenlijk zouden zij twee weken op een soort van kamp moeten gaan, allen samen in quarantaine en daar wachten tot ze zeker zijn dat ze niet meer besmet zijn. Op die manier kunnen we vermijden dat 110 mensen , waarvan velen waarschijnlijk superverspreiders zijn, een heleboel andere mensen besmetten." 

Meest gelezen