AFP or licensors

Goed instinct van dj zorgt voor lijflied Engeland: Waarom is "Sweet Caroline" zo populair op het EK Voetbal?

"Sweet Caroline" van de Amerikaanse zanger Neil Diamond is sinds de kwartfinale van het Europees Kampioenschap Voetbal uitgegroeid tot het officieuze lijflied van de Engelse nationale ploeg. Supporters zullen het lied wellicht ook tijdens de finale uit volle borst meezingen, wanneer Engeland het opneemt tegen Italië. De Britse openbare omroep BBC zegt dat "Sweet Caroline" het zelfs beter doet dan het officiële EK-lied "Three Lions" of "It's coming home". Neil Diamond is aangenaam verrast en duimt alvast voor de wedstrijd.

"Sweet Caroline, oh oh oh." Dat was dinsdag in de Engelse straten te horen toen Engeland de halve finale van het EK Voetbal won tegen Denemarken. Het enorm populaire nummer van Neil Diamond is het officieuze lijflied van de Engelse nationale ploeg geworden. Maar waarom juist "Sweet Caroline"? En hoe komt het dat een nummer uit 1969 nog steeds zo populair is?

Voor zijn vrouw en de dochter van JFK

Neil Diamond schreef het nummer naar eigen zeggen voor zijn toenmalige vrouw Marcia. Alleen klopte haar naam niet met de muziek, dus moest hij op zoek naar een andere titel. Hij herinnerde zich een foto van Caroline, de dochter van oud-president John F. Kennedy. Haar naam paste wel in het deuntje, dus koos hij voor Caroline. 

Het nummer deed het enorm goed in de hitlijsten. In de VS kwam het op plaats 4 te staan. Wat de sportwereld betreft, werd het nummer voor het eerst opgepikt door een Amerikaanse honkbalploeg. Zo weerklinkt het lied sinds eind jaren negentig bij elke wedstrijd van de Boston Red Sox. Elke achtste inning, het voorlaatste deel van de wedstrijd, zingen de supporters uit volle borst mee omdat dat geluk voor de ploeg zou brengen. Sinds 2013 doneert Diamond de opbrengsten van het nummer ook aan een goed doel dat de slachtoffers van de aanslag tijdens de Boston-marathon ondersteunt. 

Bekijk hier hoe Neil Diamond het nummer zingt in Boston tijdens een wedstrijd van de Red Sox:

Het nummer waaide over naar het Verenigd Koninkrijk, waar meerdere voetbalclubs het oppikten. Zo speelt de Londense club Arsenal "Sweet Caroline" na een overwinning en ook de club Aston Villa uit Birmingham laat het steeds vaker weerklinken.

Instinct van de dj

Maar hoe komt het dan dat het nummer nu zo populair is geworden tijdens het EK? Tijdens de kwartfinale tussen Engeland en Duitsland koos de dj in het stadion van Wembley, Londen, ervoor om "Sweet Caroline" te spelen. "Ik was eerst van plan om het nummer "Vindaloo" van Fat Les te spelen, maar ging af op mijn gevoel", zegt DJ Tony Parry aan Talksport.

Die keuze bleek een groot succes. Officieel is het EK-lied van de Engelsen "Three lions" -beter bekend als "It's coming home"-, maar "Sweet Caroline" dreigt het veel beter te doen. Tijdens een interview met ITV Sports reageert sterspeler Harry Kane emotioneel op het enthousiasme van de supporters.

Bekijk hieronder het interview met Harry Kane van ITV Sports:

Paul Carr, professor in populaire muziekanalyse vertelde aan de BBC dat "Sweet Caroline" een goed voetballied is door de eenvoud van het nummer. "De teksten met emotie en opbouw zorgen voor een goede feelgood-meezinger, zeker na een jaar van social distancing."

Neil Diamond is enthousiast

Intussen reageerde Neil Diamond enthousiast. Hij is blij dat de Engelsen het nummer gebruiken om hun overwinning te vieren. Hij vertelde aan de Britse krant "The Telegraph" dat hij hoopt dat ze opnieuw uit volle borst zullen meezingen tijdens de volgende wedstrijd. 

Bekijk hier de reactie die Neil Diamond gaf aan "The Telegraph":

Zelfs prins Charles, zoon van koningin Elizabeth II moedigde de Engelse voetbalploeg aan met het nummer. Zo vroeg hij voor de halve finale van het EK aan het orkest van de Coldstream Guards om zowel "Three Lions" en "Sweet Caroline" voor zijn woonst te spelen. 

Bekijk hier de video van de band voor Clarence House, vanaf 3:21 hoor je "Sweet Caroline":

Meest gelezen