AFP or licensors

Tientallen werknemers gedood bij hevige brand in een voedingfabriek in Bangladesh

In het Aziatische land Bangladesh zijn zeker 52 mensen omgekomen bij een hevige brand in een fabriek. Het aantal kan nog oplopen, want de brandweer heeft nog niet alle verdiepingen van het gebouw kunnen onderzoeken. De voorbije jaren zijn er wel meer dodelijke fabrieksbranden geweest in het land, ook al zijn de voorschriften inzake veiligheid verstrengd sinds de dramatische instorting van de textielfabriek Rana Plaza in 2013.

De brand brak gisteravond uit in een bedrijf waar voeding zoals noedels, snoepjes en fruitsap geproduceerd worden. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er op dat ogenblik aan het werk waren, maar er brak snel paniek uit, zeker toen bleek dat de grote toegangspoort van het gebouw op slot zat. Veel mensen sprongen dan maar uit de ramen van de hogere verdiepingen om aan het vuur te ontsnappen.

De brandweer heeft intussen al zeker 52 lichamen geborgen. Dat aantal kan nog oplopen, want de twee hoogste verdiepingen zijn nog niet doorzocht. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

Dit soort fabrieksbranden is niet uitzonderlijk in Bangladesh. Begin 2019 kwamen 67 mensen om toen een brand woedde in een wijk met opslagplaatsen en winkels in Dhaka. In 2010 stierven 123 mensen bij een brand in een opslagplaats voor chemische stoffen.

De meest bekende fabrieksramp was de instorting van het grote textielcomplex Rana Plaza in Dhaka in 2013. Toen werden 1.100 lichamen van werknemers van onder het puin gehaald. Sindsdien ligt de grote textielindustrie van Bangladesh in het vizier van internationale merken en hun klanten, waardoor de wetgeving op de veiligheid verstrengd is.

De naleving van die strengere veiligheidheidsvoorschriften laat echter vaak te wensen over, zeker in sectoren die niet werken voor buitenlandse merken, zoals de fabriek die vandaag in brand gevlogen is. 

Bangladesh kent de voorbije jaren een erg snelle industriële ontwikkeling en de gemiddelde levensstandaard is boven die van buurlanden zoals India of Pakistan gestegen. Er zijn steeds meer fabrieken en daarom is de controle vaak laks -zeker in bedrijven die voor de lokale markt produceren- terwijl er ook veel corruptie heerst.

Meest gelezen