Copyright © 2017, ตฤณภพ ปรุงศักดิ์, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Zonnepaneleneigenaars met digitale meter kunnen vanaf 20 juli compensatie aanvragen

Op 20 juli gaat het digitale loket open om de premie aan te vragen. Die premie is een compensatie voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter, die doorgaans verlies lijden nu de terugdraaiende teller wordt afgeschaft. Ook wie de komende jaren zo'n digitale meter krijgt en zijn zonnepanelen vóór 2021 installeerde, kan aanspraak maken op de premie.

In januari vernietigde het Grondwettelijk Hof de Vlaamse regeling rond de (virtueel) terugdraaiende digitale elektriciteitsmeter. De overtollige stroom die eigenaars van zonnepanelen produceren, wordt zo niet meer automatisch afgetrokken van hun elektriciteitsfactuur. Ongeveer 101.000 Vlaamse gezinnen met zonnepanelen hebben nu al zo'n digitale meter.

Een verrassing was dat niet: er waren al verschillende aanwijzingen dat dit kon gebeuren, maar er stak een storm van protest op. De vorige Vlaamse regering had namelijk beloofd dat die terugdraaiende teller nog 15 jaar lang behouden zou blijven, ook voor mensen met een digitale meter.

Eenmalige premie

Om enigszins tegemoet te komen aan dat protest stemde de huidige Vlaamse regering in met een eenmalige premie. Voor een gemiddelde installatie zal die tussen de 1.300 en 1.700 euro schommelen. De details van de regeling raakten al eerder bekend.

Het geld is bedoeld voor eigenaars van zonnepanelen die al een digitale meter hebben en voor zij die er in de toekomst één gaan krijgen. De uitrol daarvan gaat de komende jaren verder.

De gemiddelde premie zal tussen de 1.300 en 1.700 euro schommelen

Vandaag heeft de Vlaamse regering de premie formeel goedgekeurd, nu verschillende instanties hun fiat hebben gegeven. Vanaf 20 juli kan ze aangevraagd worden via een digitaal loket. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemt de premie "een redelijke tegemoetkoming voor het verlies van de voordelen van de terugdraaiende teller, zonder te gaan oversubsidiëren op kap van zij die geen zonnepanelen hebben."

Uiterste datum: 19 januari

De premie moet aangevraagd worden via de website van netbeheerder Fluvius bij het digitale loket in Mijn Fluvius. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zal ze uiteindelijk uitbetalen. Wie nu al een digitale meter heeft en de premie voor midden november aanvraagt, krijgt het geld voor het einde van het jaar op zijn of haar rekening. De uiterste datum voor deze groep eigenaars is 19 januari 2022.

De premie moet aangevraagd worden via de website van netbeheerder Fluvius

Wie nog een klassieke meter heeft (en vóór 2021 zonnepanelen plaatste) kan de premie aanvragen tot 6 maanden na de plaatsing van een digitale meter en uiterlijk tot 31 december 2025. Hoe later die slimme meter geplaatst wordt, hoe lager de premie. Eigenaars hebben dan immers langer kunnen genieten van de terugdraaiende teller.

Voor mensen met een warmtepomp, die financieel het hardst worden getroffen door de afschaffing van de terugdraaiende teller,  wordt nog een bijkomende premie uitgewerkt. Die regeling moet in het najaar klaar zijn.

Meest gelezen