Coronablog: Afschaffen sluitingsuur en Pukkelpop bedreigd door stijgende cijfers?

Het gemiddelde aantal besmettingen blijft op weekbasis sterk stijgen. Tussen 30 juni en 6 juli werden gemiddeld 697 besmettingen bevestigd, een stijging met 82 procent. Op 6 juli werden zelfs in één dag tijd meer dan 1.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt voor de tweede dag op rij. Het Overlegcomité zal zich vrijdag buigen over de situatie. Volg het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Jambon: “Vaccinatiegraad wordt échte sleutel tot de vrijheid”

Terwijl landen als Nederland en Spanje zich verplicht hebben gezien om verschillende versoepelingen van de coronamaatregelen terug te draaien, vindt Vlaams minister-president Jan Jambon het nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. “Maar inderdaad, de besmettingscijfers zijn aan het verslechteren. Dat is objectief vast te stellen", zei hij vanavond in "Het journaal".

Terwijl dat het afgelopen anderhalf jaar een eerste teken van groter onheil was, merkt Jambon op dat de situatie nu anders is. “Het grote verschil is dat tegen het einde van de maand 80 procent van de volwassen Vlamingen gevaccineerd is (...) Maar ook mensen die gevaccineerd zijn, kunnen besmet worden, maar worden niet ziek. Het gaat natuurlijk om de druk op het gezondheidssysteem.” 

Bekijk hier het interview met Jambon in "Het journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Overlegcomité

Dat alles zullen de verschillende politieke leiders van België vrijdag moeten afwegen, als het Overlegcomité van de verschillende regeringen weer samenkomt. “We hebben nog tot vrijdag de tijd om te bekijken hoe de situatie zal evolueren, maar laat het een ongelooflijke motivatie zijn om op het élan van de vaccinatie verder te gaan. Dat is de échte sleutel tot de vrijheid en Vlaanderen doet het op dat vlak schitterend.”

Ziet Jambon de huidige evolutie indachtig een evenement als Pukkelpop doorgaan? De minister-president ziet daarvoor voldoende garanties. “Je kan pas naar Pukkelpop gaan als je volledig gevaccineerd bent of 1 à 2 dagen op voorhand negatief getest bent. Voor de grote evenementen zijn er serieuze voorwaarden. En dat gecombineerd met de hoge vaccinatiegraad, denk ik dat het veilig genoeg is.”

Sluitingsuur

Het was ook het plan om het huidige sluitingsuur voor de horeca - om 1 uur ‘s nachts - per 1 augustus te schrappen. Zal dat nog kunnen? “Ik weet het niet”, geeft Jambon toe. “We zullen daar volgende week op het Overlegcomité naar kijken."

"Wat mij betreft is de vaccinatiegraad de sleutel. Op het einde van de maand zal 80 procent van de volwassen Vlamingen gevaccineerd zijn. Misschien is het moment waarop we een vaccinatiegraad van 90 procent bereiken het goede moment. Dat zijn de afwegingen die we in de komende dagen moeten maken.”

Op 6 juli meer dan 1.000 nieuwe bevestigde besmettingen

COVID-varianten wegen op economisch herstel waarschuwt G20

De ministers van Financiën van de G20 waarschuwen voor "neerwaartse risico's" die wegen op het herstel van de wereldeconomie als gevolg van de verspreiding van nieuwe COVID-19-varianten en de verschillende ritmes van de vaccinatie.

De economische situatie in de wereld is de afgelopen maanden verbeterd, vooral dankzij door de vaccinaties, toch wijst de G20 erop dat de pagina van de crisis nog niet is omgeslagen.

De heel besmettelijke deltavariant van het coronavirus blijft wereldwijd de hervatting van activiteiten dwarsbomen. Het veroorzaakt epidemische uitbraken in Azië en Afrika en verhoogt het aantal gevallen in Europa en de Verenigde Staten.

De topfinanciers herhaalden vandaag hun voornemen om "het herstel te blijven steunen en te voorkomen dat de steunmaatregelen aan de economie voortijdig worden afgeschaft." Maar op een ogenblik waarin de zorgen over oplopende inflatie toenemen, koppelt de G20 deze steun aan "consistentie met de mandaten van centrale banken - ook in termen van prijsstabiliteit".

De ministers van Financiën en de gouverneurs van de centrale banken beloven ook "de financiële stabiliteit en de budgettaire leefbaarheid op lange termijn te behouden", verwijzend naar de stimuleringsmaatregelen die op de overheidsfinanciën wegen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de G20-landen sinds het begin van de coronapandemie ongeveer 16.000 miljard dollar uitgegeven om hun economieën nieuw leven in te blazen.

Ruim 32.000 nieuwe besmettingen in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk werden de afgelopen 24 uren 32.367 nieuwe coronabesmettingen geteld.  Gisteren werden er nog 35.707 gemeld, dat was het grootste aantal sinds 22 januari. Toen werden 40.261 gevallen gemeld.

Jongeren die toch met vliegtuig terugkeren uit Spanje riskeren boete

Het Agentschap Zorg en Gezondheid wil een administratieve boete opleggen aan de jongeren die na een corona-uitbraak op reis in Spanje weigerden om met de daarvoor voorziene bussen terug te reizen maar het vliegtuig namen. 

"We zijn aan het bekijken hoe we dat precies kunnen doen en juridisch onderbouwen, maar de mogelijkheid is voorzien in de regelgeving", zegt woordvoerster Ria Vandenreyt. "We vinden het echt niet oké dat die jongeren na al de moeite die voor hen werd gedaan het vliegtuig opstapten en daar andere mensen konden besmetten."

Om hoeveel personen het gaat, is nog niet bekend. Zorg en Gezondheid wacht nu op lijsten van de reisorganisaties Jongerentravel en Summer Bash, met de gegevens van de jongeren die niet met de bus wilden terugreizen. "We moeten natuurlijk wel de juiste personen kunnen straffen", zegt Vandenreyt. Het is nog niet duidelijk of enkel de positief geteste jongeren en diegenen die een test weigerden een boete riskeren, of ook de negatief getesten. 

Quarantaine of isolatie

De jongeren die met het vliegtuig terugkeerden, overtreden volgens Zorg en Gezondheid in ieder geval de regel dat ze eigenlijk in het land waar ze vertoefden - Spanje - in quarantaine of isolatie moesten. "Onder meer omdat het om een aantal minderjarigen gaat, zijn er samen met de reisorganisaties grote inspanningen geleverd om hen nu al veilig naar huis te brengen met de bus", zegt Vandenreyt nog. 

"Wie positief testte, moet bij thuiskomst in isolatie. Wie negatief testte, moet in quarantaine en zal nog een test moeten ondergaan. Dat er dan een aantal onder hen toch op het vliegtuig zijn gestapt, is onaanvaardbaar."

De gegevens van de jongeren worden ook aan de contact-tracers bezorgd om hun hoogrisicocontacten in kaart te brengen.

Meer dan 10.000 nieuwe besmettingen in 1 dag tijd in Nederland

In Nederland zijn in één dag tijd meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd: 10.345 om precies te zijn. Dat is het hoogste aantal sinds eind december. Er werden vandaag negen keer zoveel besmettingen gemeld als precies een week geleden.

Gisteren werd een kleine 7.000 nieuwe besmettingen gemeld, de dag voordien bijna 5.500. Wegens de snelle toename werd gisteren al aangekondigd dat de coronamaatregelen in Nederland weer strenger worden. Nachtclubs gaan weer dicht en cafés moeten om middernacht sluiten.

Ondanks het snel stijgende aantal besmettingen belanden momenteel wel weinig mensen in het ziekenhuis. 

BEKIJK: Testcentrum aan Brabanthal in Leuven draait volledig op jobstudenten

Videospeler inladen...

Minister Beke verontwaardigd dat jongeren na positieve test vliegtuig namen: "Absoluut onaanvaardbaar"

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is verontwaardigd na het nieuws dat zeker verschillende jongeren die in Spanje besmet raakten met het coronavirus, de afgelopen dagen met het vliegtuig terugkeerden naar ons land. 

"De algemene regel is dat men na besmetting de isolatie uitzit in het gebied waar men besmet is geraakt. Er werd een uitzondering gemaakt voor de jongeren (van de jongerenvakanties van Summer Bash en Jongerentravel red.) omdat ze minderjarig waren." 

"Maar het is absoluut onaanvaardbaar dat men dan zelf jongeren op het vliegtuig gaat zetten. Ik roep hen die toch per vliegtuig zijn teruggekomen op om zich te laten testen."

Videospeler inladen...

Nog meer jongeren keren vervroegd terug van hun vakantie uit Spanje

Dit weekend keren nog tientallen jongeren vervroegd terug van hun vakantie in Spanje. Het aantal besmettingen in Spanje loopt fors op en meerdere jongeren zijn ziek geworden. Bij de terugkeerders zitten zowel jongeren die positief getest hebben, als jongeren die een negatieve test aflegden. Reisorganisatie Jongerentravel betreurt intussen dat het bestempeld wordt als een "feestorganisatie".

Lees meer in het artikel:

Hoogste aantal overlijdens in Rusland in één dag sinds begin van de pandemie

In Rusland zijn de voorbije 24 uur 752 overlijdens als gevolg van een coronabesmetting geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in een dag tijd sinds het begin van de pandemie. Een week geleden nog maar werd het vorige record genoteerd (669 overlijdens in één dag tijd). Het totale aantal overlijdens bedraagt volgens officiële cijfers 142.253.

De voorbij 24 uur zijn ook 25.082 besmettingen bevestigd in Rusland. Het officiële totale aantal besmettingen komt daarmee op 5.758.300 te liggen.

De coronasituatie in Rusland gaat de laatste weken niet bepaald de goede kant op. Het aantal besmettingen is er de voorbije weken fors gestegen. De oorzaak daarvoor ligt onder meer bij de stevige opgang van de deltavariant en de lage vaccinatiegraad. Heel wat Russen staan weigerachtig tegenover vaccinatie.

Meest gelezen