AFP or licensors

Eigenaar van uitgebrande fabriek Bangladesh aangehouden op verdenking van moord

In Bangladesh is de eigenaar aangehouden van de fabriek waar zeker 52 mensen om het leven kwamen door een brand. Hij wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de brand en aangehouden op verdenking van moord. Ook zeven anderen zijn aangehouden, onder wie de vier zonen van de eigenaar.

De politie doet niet alleen onderzoek naar de brand, maar gaat ook na of de eigenaar verantwoordelijk was voor kinderarbeid. In de fabriek zouden kinderen zijn tewerkgesteld, sommige niet ouder dan elf jaar.

De brand brak gisteravond uit in een bedrijf waar voeding zoals noedels, snoepjes en fruitsap geproduceerd worden. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er op dat ogenblik aan het werk waren, maar er brak snel paniek uit, zeker toen bleek dat de grote toegangspoort van het gebouw op slot zat. Veel mensen sprongen dan maar uit de ramen van de hogere verdiepingen om aan het vuur te ontsnappen. "Dit is moord met opzet", concludeert de plaatselijke politiecommissaris Jayedul Alam.

Het was de zoveelste bedrijfsbrand met dodelijke afloop in Bangladesh. In 2013 kwamen bij de instorting van een kledingfabriek buiten Dhaka 1.135 mensen om het leven. Naar aanleiding van die ramp beloofden de autoriteiten de arbeidsomstandigheden in de fabrieken te hervormen, maar de afgelopen jaren bleven er fabrieksrampen gebeuren.

Bangladesh beleeft de laatste jaren een erg snelle industriële ontwikkeling en de gemiddelde levensstandaard is gestegen boven die van buurlanden zoals India of Pakistan. Er zijn steeds meer fabrieken en de controle is vaak laks.

Meest gelezen