Ook bij contactopsporing merken ze dat besmettingen stijgen door reizen: "Reizigers testen voor ze terugkeren"

Ook bij de diensten voor contactopsporing merken ze dat het aantal bevestigde besmettingen in ons land sterk aan het stijgen is. De grootste bron van besmettingen momenteel zijn reizen, zegt professor emeritus huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer, nauw betrokken bij de contactopsporing in Gent. "Er zit een fout in het systeem: mensen zouden getest moeten worden voor ze terugkeren naar ons land", klinkt het.

Experts houden hun hart vast nu de besmettingscijfers opnieuw stijgen. Het wordt afwachten of de vaccinatiecampagne alle kansen krijgt om een sterke stijging in de ziekenhuizen te vermijden. Maar er is nog een andere verdedigingslinie, die van de contactopsporing. Professor emeritus huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer is al van in het begin van de crisis nauw betrokken bij de lokale contactopsporing in Gent en merkt ook daar dat het aantal besmettingen weer oplaait.

Reizen vormen toch de grootste bron van besmettingen, zegt De Maeseneer in "De ochtend op Radio 1. En daar zit volgens hem toch een probleem in het systeem.

Reizen vormen toch de grootste bron van besmettingen, zegt De Maeseneer in "De ochtend op Radio 1. En daar zit volgens hem toch een probleem in het systeem:

"Er wordt nu heel veel gefocust op die jongeren in Spanje, maar het probleem is al langer aan de gang. Een week geleden bijvoorbeeld zijn hier 8 mensen positief getest na hun terugkeer uit Spanje. Zij waren dus besmet op het vliegtuig naar huis gestapt. Pas hier zijn ze getest."

"Mensen zouden ginder getest moeten worden, voor ze op het vliegtuig stappen. Als je besmet raakt en je stapt dan op een vliegtuig, dan kan die besmetting zich daar intens gaan verspreiden."

"We denken nog altijd dat we sterker zijn, maar dat is niet zo"

De contactopsporing kreeg in het begin veel kritiek, maar functioneert vandaag heel goed, zegt De Maeseneer. "Enerzijds heb je het centrale callcenter waar alle besmettingen opgevolgd worden, daarnaast heb je de lokale teams waar heel veel opgeleide mensen aan de slag zijn om contacten van besmette personen op te sporen. Op die lokale contactopsporing is zeer sterk ingezet."

Het systeem is maar zo sterk als zijn zwakste schakel, en die zwakste schakel, dat zijn de individuele beslissingen van mensen.

Jan De Maeseneer

De Maeseneer merkt wel dat mensen het bijvoorbeeld nog altijd moeilijk hebben om open te zijn over hun contacten. "Het systeem is maar zo sterk als zijn zwakste schakel, en die zwakste schakel, dat zijn de individuele beslissingen van mensen. De verantwoordelijkheidszin van elk individu is heel belangrijk. Het lijkt soms alsof we nog altijd niet begrepen hebben hoe we moeten omgaan met een pandemie en al helemaal niet met een virus zoals die deltavariant."

"Wij denken nog altijd dat wij sterker zijn, maar dat is niet zo. Het virus wint altijd als wij ons onverantwoord gedragen. We moeten elk afzonderlijk afwegen en de juiste beslissingen nemen over afstand houden, ventileren, contacten beperken. En zeker dat laatste is belangrijk als we zien hoe de cijfers stijgen."

Meest gelezen