Videospeler inladen...

Nog meer jongeren keren vervroegd terug uit Spanje, "jammer dat wij nu als feestorganisatie bestempeld worden"

Dit weekend keren nog tientallen jongeren vervroegd terug van hun vakantie in Spanje. Het aantal besmettingen in Spanje loopt fors op en meerdere jongeren zijn ziek geworden. Bij de terugkeerders zitten zowel jongeren die positief getest hebben, als jongeren die een negatieve test aflegden. Reisorganisatie Jongerentravel betreurt intussen dat het bestempeld wordt als een "feestorganisatie".

Aan het UZ in Gent zijn zo'n 80 jongeren vandaag allemaal getest op corona. Ze waren met de reisorganisatie Summer Bash naar Spanje gegaan, maar moesten vervroegd terugkeren omdat er steeds meer besmettingen opduiken in Spanje. Voor hun vertrek hadden ze allemaal al negatief getest.

Vanmorgen zijn ze met twee bussen in ons land aangekomen. Na de lange busrit reden ze rechtstreeks door naar het UZ Gent voor een pcr-test. Dat ze het risico lopen om wel degelijk positief te testen, baart sommigen nu zorgen:

Videospeler inladen...

Als de pcr-test positief is, gaan ze voor minstens 10 dagen in isolatie. Als de test negatief is, moeten ze voor 7 dagen in quarantaine gaan. Daarna moeten ze zich opnieuw laten testen. Is die test dan negatief, dan mogen ze uit quarantaine. Bij een positieve test moeten ze dan alsnog in isolatie.

"Voor ons is het allerbelangrijkste dat we met die testen en met de quarantaines die zullen volgen, ervoor kunnen zorgen dat we de besmettingen tegengaan",  zegt Karlien Wouters, woordvoerster van het UZ Gent.

Ook Jongerentravel haalt dit weekend nog besmette en niet-besmette jongeren terug

Gisteren waren al twee bussen met 110 jongeren en 12 monitoren van reisorganisatie Jongerentravel in ons land aangekomen. Zij waren besmet geraakt op vakantie en moesten hun reis afbreken. Ze moeten nu 10 dagen in isolatie verblijven en ook voor hun huisgenoten zijn er gevolgen, zij moeten de quarantaineregels naleven.

Jongerentravel heeft nog twee bussen gereserveerd om dit weekend jongeren uit Spanje weg te halen. Het gaat om een bus met 63 jongeren die vrijdag een negatieve test aflegden en een bus met 11 jongeren die positief testten. 12 anderen die negatief testten, hebben volgens Jongerentravel beslist om op eigen houtje met het vliegtuig terug te keren "ondanks de uitdrukkelijke vraag om dat niet te doen".

De besmette jongeren vertonen volgens Jongerentravel hoogstens milde symptomen. Ook de negatief geteste jongeren zullen na aankomst in ons land nog in quarantaine moeten, omdat ze hoogrisicocontacten hadden met de besmette jongeren.

"Hoe monitoren worden behandeld, is echt niet oké"

Jongerentravel betreurt intussen dat het nu her en der als "feestorganisatie" wordt bestempeld. "Van de 250 jongeren die met ons naar Spanje gingen, zijn er slechts 80 naar Lloret de Mar gegaan", zegt zaakvoerder Katrien Corens.

"De anderen zitten niet op feestlocaties en zijn vooral op vakantie om sportactiviteiten en dergelijke te doen. Als zij besmet raakten, is dat door gezamenlijke excursies met jongeren uit Lloret de Mar. Toch worden ook zij beschouwd als onverantwoordelijke feestvierders en de monitoren die hen begeleidden, worden op sociale media beschimpt en hebben in sommige gevallen zelfs al hun vakantiejob verloren. Als organisatie kunnen wij wel tegen een stootje, maar hoe de monitoren worden behandeld, dat is echt niet oké."

Corens ziet bij de ouders van minderjarige deelnemers ook een deel van de verantwoordelijkheid liggen. "Sommigen reageren nu verontwaardigd, maar als je je kind inschrijft voor een vakantie naar Lloret de Mar weet je wel wat daarvan de bedoeling is", stelt ze.

De gegevens van alle terugkerende jongeren zijn intussen aan de centra voor contacttracing doorgegeven voor verdere opvolging.

Meest gelezen