Partij van premier Abiy Ahmed wint door oorlog en boycot overschaduwde verkiezingen in Ethiopië

In Ethiopië heeft de Welvaartspartij van premier Abiy Ahmed de parlementsverkiezingen gewonnen met een overweldigende meerderheid. Volgens de kiescommissie haalde de partij zeker 410 van de 436 zetels binnen. Abiy Ahmed mag zich dus opmaken voor een nieuwe ambtstermijn.

De eerder door de coronacrisis uitgestelde verkiezingen van parlement en lokale besturen vonden plaats op 21 juni. Premier Abiy Ahmed had gehoopt er met zijn Welvaartspartij de meest democratische verkiezingen ooit van te maken, na decennia van repressief bewind.

Maar de verkiezingen werden overschaduwd door de oorlog in de opstandige regio Tigray, logistieke problemen en een boycot door vijf oppositiepartijen die klaagden over intimidatie. Daardoor bleven de stembureaus dicht in ruim 100 van de 547 kiesdictricten. 

Test

De stembusgang was een grote test voor Abiy Ahmed. Hij kwam aan de macht in 2018, nadat de eenheidspartij EPDRF uit Tigray 30 jaar lang met ijzeren hand had geregeerd. De vorige premier Hailemariam Desalegn was onder druk van straatprotest opgestapt en de jonge Abiy, toen 41,  werd als verfrissend beschouwd: hij kwam op met een andere partij, de Welvaartspartij, hij kwam zelf uit de Oromo-bevolkingsgroep en leek een breuk te maken met het verleden. Abiy beloofde democratie,  liet politieke gevangenen en oppositiefiguren vrij en sloot vrede met aartsvijand Eritrea. Daarvoor won hij in 2019 de Nobelprijs voor de Vrede.

Maar het conflict met de opstandige regio Tigray betekent een zware smet op zijn blazoen. Hij krijgt felle kritiek voor het grootschalige offensief van november vorig jaar in Tigray. Niet alleen vielen daar duizenden burgerslachtoffers, maar 2 miljoen anderen sloegen op de vlucht. 

Meest gelezen