Spaanse premier Pedro Sanchez herschikt zijn regering

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft zijn regering herschikt. De coalitie van de sociaaldemocratische PSOE en het radicaal-linkse Podemos blijft intact, maar er is geschoven met enkele van de 17 PSOE-ministerposten. Prioriteit van de herschikte regering wordt het economisch herstel in de nasleep van de coronacrisis.

De stoelendans binnen de regering-Sanchez is de eerste ingrijpende verschuiving sinds de aanstelling in januari 2020. De vijf ministers van Podemos blijven op post, en er is dus enkel geschoven met zeven van de 17 PSOE-posten. 

De grootste verandering is het vertrek van Carmen Calvo, de nummer 2 van de regering. Zij is vervangen door de huidige minister van Economie Nadia Calviño. Minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya zal plaats maken voor José Manuel Albares, momenteel de Spaanse ambassadeur in Parijs. Gonzalez Laya had felle kritiek gekregen voor haar aanpak van het diplomatische geschil met Marokko de Westelijke Sahara, omstreden gebied.  

De gemiddelde leeftijd van de nieuwe ploeg ligt wat lager, en er zijn ook meer vrouwen (14 in plaats van 12). De herschikte regering moet focussen op het economisch herstel en het creëren van jobs.

Positie Spaanse regering verzwakt

De positie van de Spaanse regering is de laatste maanden verzwakt. Zo kregen de regeringspartijen af te rekenen met een stevige nederlaag bij de regionale verkiezingen in Madrid. Die verkiezingen, die werden gezien als een soort referendum voor het regeringsbeleid, werden toen overtuigend gewonnen door de conservatieve Partido Popular (PP). 

Iets recenter zette de beslissing van de regering om de Catalaanse separatistische leiders gratie te verlenen kwaad bloed bij een deel van de publieke opinie. Het gaf de rechtse oppositie munitie om op de regering te schieten. Volgens sommige opiniepeilingen zou de PP bij eventuele vervroegde verkiezingen evenveel stemmen halen als de PSOE.

Meest gelezen