Ruime stijging van het aantal jongeren dat moet blijven zitten tegenover vorig schooljaar

Dit schooljaar kregen opvallend meer jongeren dan vorig jaar een C-attest en moeten ze dus hun jaar overdoen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Vorig jaar waren er door het moeilijke schooljaar als gevolg van de coronapandemie milde deliberaties en kregen "slechts" 11.384 scholieren een C-attest. 

Scholen hebben dit jaar 18.928 C-attesten uitgedeeld, opvallend veel meer  dan vorig jaar. Vorig schooljaar was wel een uitzonderlijk schooljaar als gevolg van de coronacrisis. Daardoor hebben scholen vaak milder gedelibereerd dan normaal en lag het aantal C-attesten beduidend lager. 

Nu stijgt het aantal C-attesten weer naar het niveau van 2019. Toen ging het om 19.342 C-attesten. Dat stemt overeen met de aantallen van de schooljaren daarvoor.

 Ook het aantal B-attesten, waarbij scholieren alleen mogen overgaan naar het volgde jaar in een andere richting, is ook opvallend gestegen en ook het aantal scholieren dat een herexamen kreeg. 

De cijfers komen van het Vlaams  Agentschap voor Onderwijsdiensten. Die cijfers zijn nog niet helemaal definitief voor dit jaar, maar geven wel al een duidelijk beeld.

Het is geruststellend dat het aantal B- en C-attesten vergelijkbaar is met een normaal schooljaar

Ben Weyts, minister van Onderwijs

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft de leerachterstand die jongeren tijdens de coronacrisis hebben opgelopen daar veel mee te maken. "Het is geruststellend dat het aantal B- en C-attesten vergelijkbaar is met een normaal schooljaar", zegt minister Weyts. "Op zich is dat geruststellend, maar we blijven bezorgd over eventuele leerachterstand. We gaan dat goed in de gaten houden en we zorgen er ook voor dat vanaf volgend schooljaar duizenden extra handen in de klas aanwezig zullen zijn om jongeren en kinderen bij te spijkeren."

Meest gelezen