James Arthur Photography

Martine Tanghe, Peter Goossens, Caroline Pauwels, vaccinatiecentra en Pfizer krijgen Vlaams ereteken

Voor het zevende jaar op rij heeft de Vlaamse regering aan de vooravond van 11 juli de zogenoemde Vlaamse eretekens uitgereikt aan verdienstelijke mensen of organisaties. Dit jaar gaan die naar oud-Journaalanker van VRT NWS Martine Tanghe, sterrenchef Peter Goossens, rector Caroline Pauwels van de VUB, de medewerkers en vrijwilligers van de Vlaamse vaccinatiecentra en Pfizer België.

Het is stilaan een jaarlijkse traditie, aan de vooravond van de Vlaamse feestdag op 11 juli: de uitreiking van de Vlaamse eretekens waarmee de Vlaamse regering sinds 2015 verdienstelijke mensen of organisaties wil huldigen. Dat gebeurt in het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse regering.

BEKIJK - "Als een loyale huisvriendin gidste Martine Tanghe ons 42 jaar door kleine en grote nieuwsfeiten", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bij de uitreiking van het Vlaams ereteken aan Martine Tanghe:

Videospeler inladen...

Dit jaar zijn vijf Vlaamse eretekens toegekend. Een daarvan gaat naar Martine Tanghe, oud-Journaalanker bij VRT NWS. Zij krijgt het "voor de stempel die ze op de Vlaamse televisiejournalistiek heeft gedrukt, niet het minste door haar correcte en heldere gebruik van het Nederlands".

"Ik ben aangenaam verrast," zegt Tanghe in een eerste reactie. "Uiteindelijk is de Vlaamse Gemeenschap al die jaren mijn opdrachtgever geweest, dus ik beschouw het als een erkenning voor mijn werk. Het is waarschijnlijk ook zo bedoeld."

"Het is fijn om op het einde van mijn werk die erkenning te krijgen", lacht Martine Tanghe. "Ik mis het werk nog altijd. Maar ik kan elke dag een beetje meer loslaten."

BEKIJK - "Ik kijk nog elke dag trouw naar "Het journaal", en heel soms denk ik van: "Ha, ik wou dat ik daar zat", maar het gaat", antwoordt Martine Tanghe in dit korte gesprek op de vraag hoe het met haar gaat:

Videospeler inladen...
James Arthur Photography
James Arthur Photography

Bourgondiërs

Ook sterrenchef Peter Goossens en rector Caroline Pauwels van de VUB krijgen een ereteken, Goossens als "symbool voor alle troeven van onze Vlaamse gastronomie", Pauwels "voor haar engagement en vechtlust, zowel in haar publieke als privéleven".

"Het is fantastisch om dit te krijgen van de Vlaamse regering als erkenning voor wat we voor Vlaanderen hebben gedaan", zegt Goossens. "We zijn een land van Bourgondiërs. We eten graag, we drinken graag. We zien dat met de heropening van de horeca: iedereen wil op restaurant, iedereen wil genieten. Het is een eer om dit te krijgen."

James Arthur Photography

“Dit is een erkenning voor hoop en optimisme", zegt Pauwels op haar beurt. "Een aanmoediging om op te staan voor de vrijheid van meningsuiting, pers en onderzoek. Om op te staan voor verdraagzaamheid. Laten we als Vlaanderen een voorbeeld zijn.”

James Arthur Photography

Vaccinatie

In een jaar waarin iedereen de mond vol heeft van coronavaccinaties, zet de Vlaamse regering ook de vele duizenden medewerkers en vrijwilligers van de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen in de bloemetjes. Katrijn Clemer neemt het ereteken in hun naam in ontvangst. Zij is de programmamanager van het vaccinatiecentrum in Mechelen en vertegenwoordigt de vaccinatiecentra in de overlegstructuren van de Vlaamse overheid.

James Arthur Photography

Zonder vaccins geen vaccinaties en dus krijgt ook Pfizer België een ereteken "als exponent van Vlaanderen als toplocatie van een kennisgedreven en innovatieve biofarma-industrie" en ook "voor het baanbrekende onderzoekswerk, de snelle productie, de geoliede logistiek en stabiele leveringen". CEO Karel Van De Sompel neemt het ereteken in naam van alle medewerkers in ontvangst.

De vijf eretekens op een rijtje.

Meest gelezen