© David Sacks

Overleden Belgische vrouw (90) bleek gelijktijdig besmet met twee varianten van coronavirus: "Onderschat fenomeen"

Een 90-jarige vrouw die overleden is aan COVID-19 bleek besmet met twee verschillende varianten van het coronavirus. De vrouw overleed in een ziekenhuis in Aalst. Na analyse bleek ze besmet met de alfastam en de bètastam, die ook bekend staan als de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant. Een co-infectie is vrij zeldzaam, maar er wordt ook niet altijd gezocht naar de verschillende varianten.

De vrouw stierf in maart en was nog niet gevaccineerd. Ze woonde alleen thuis en kreeg thuisverpleging. Na een reeks valpartijen werd ze opgenomen in het OLV Ziekenhuis in Aalst. Dezelfde dag testte ze positief op COVID-19. Hoewel haar zuurstofgehalte eerst vrij goed was, verslechterde haar toestand snel en vijf dagen later stierf ze. 

Uit tests bleek dat ze besmet was met twee zorgwekkende varianten van het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Het ging zowel om de alfastam, die voor het eerst ontdekt is in Groot-Brittannië, als om de bètastam, die afkomstig is uit Zuid-Afrika. 

"Beide varianten circuleerden op dat moment in België", zegt moleculair bioloog Anne Vankeerberghen van het OLV Ziekenhuis in Aalst. Zij schreef een studie over de dubbele besmetting. "Het is dus waarschijnlijk dat de vrouw via twee verschillende mensen besmet raakte met twee varianten van het virus. Helaas weten we niet hoe ze besmet is geraakt." 

Moleculair bioloog Anne Vankeerberghen geeft in "De ochtend" op Radio 1 meer uitleg over haar onderzoek.

Eerste geval in België

Het valt volgens Vankeerberghen moeilijk te zeggen of de co-infectie een rol heeft gespeeld bij de snelle achteruitgang van de patiënt. "Er is voorlopig maar één geval bekend in ons land, dus we weten dat niet. De vrouw is na een aantal dagen overleden, maar heeft dat te maken met die twee varianten? Er zijn ook mensen met één variant die snel overlijden."

"Sinds februari-maart onderzoeken wij elk positief staal dat binnenkomt in het ziekenhuis op varianten. We hebben tot nog toe geen tweede dubbele infectie gezien", zegt ze. 

Met regels als afstand houden en mondmaskers dragen, is de kans klein dat je door twee mensen tegelijk besmet geraakt.

Anne Vankeerberghen, moleculair bioloog

Ze denkt dat de meeste mensen nu besmet geraken door één variant. "Met regels als afstand houden en mondmaskers dragen, is de kans klein dat je door twee mensen tegelijk besmet geraakt. Als de contacten weer toenemen, zal de kans wel groter worden."

Fenomeen onderschat

Volgens Vankeerberghen wordt het fenomeen onderschat, doordat er maar beperkt wordt getest op zorgwekkende varianten. Ze pleit ervoor om meer gebruik te maken van snelle pcr-testen om de bekende virusmutaties op te sporen. 

Het onderzoek, dat nog niet voor publicatie bij een medisch tijdschrift is ingediend, is voorgesteld op het Europese congres over klinische microbiologie en infectieziekten (ECCMID). 

In januari meldden wetenschappers in Brazilië ook al dat twee mensen gelijktijdig besmet waren met twee verschillende stammen van het coronavirus. Ook die studie moet nog gepubliceerd worden in een wetenschappelijk tijdschrift. 

Onderzoekers van Portugal hebben ondertussen een 17-jarige patiënt behandeld die besmet werd met een tweede variant terwijl hij aan het herstellen was van een eerdere COVID-infectie met een andere variant.

Meest gelezen