AFP or licensors

Amerikaanse stad Charlottesville haalt omstreden standbeeld van zuidelijke generaal Robert E. Lee weg

De Amerikaanse stad Charlottesville heeft het standbeeld van de omstreden zuidelijke Amerikaanse generaal Robert E. Lee weggehaald. Het beeld was in 2017 het middelpunt van uit de hand gelopen protesten van voor- en tegenstanders. Een vrouw kwam daarbij om het leven toen een rechts-extremist met zijn auto inreed op een groep tegendemonstranten.

BEKIJK - Op deze beelden is te zien hoe het standbeeld van Robert E. Lee wordt weggehaald:

Videospeler inladen...

Ook een beeld van een andere generaal is weggehaald, zo maakte het stadsbestuur gisteren bekend. Beide legerleiders vochten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) voor de zuidelijke staten die tegen afschaffing van de slavernij waren. Vorige maand werd in de stad een resolutie aangenomen die het verwijderen van de beelden mogelijk maakt.

Plannen om het beeld van generaal Lee weg te halen waren er al langer. Dat was ook de reden voor een groep ultranationalisten om in 2017 een mars te organiseren voor behoud van het beeld. Dat protest liep uit op geweld toen er ook tegendemonstranten verschenen. Oud-president Donald Trump kreeg destijds veel kritiek omdat hij begrip toonde voor rechts-extremistische betogers.

AFP or licensors
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen