©2020 Tang Ming Tung

Coronablog - Minister Vandenbroucke doet oproep aan jeugdbewegingen: "Test àlle kinderen voor ze op kamp vertrekken"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil nog geen evenementen verbieden wegens het stijgende aantal coronabesmettingen. Hij voert dan liever ook het coronapaspoort of Covid Safe Ticket in voor kleinere evenementen. Een 90-jarige Belgische vrouw die overleed nadat ze besmet was geraakt met het coronavirus, bleek gelijktijdig besmet met zowel de alfa- als de bètavariant van het virus. Volg het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vandenbroucke: "Laat kinderen allemaal testen voor ze op kamp vertrekken"

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) doet een oproep aan jeugdbewegingen om àlle kinderen te laten testen voor ze op kamp vertrekken. “Het is beter dat je aan één kind zegt dat het besmet is en thuis moet blijven dan dat je na twee dagen een heel kamp naar huis moet sturen”, zegt hij in een interview met VRT NWS.

Bekijk de volledige oproep van de minister in dit artikel:

Meer dan derde van in Spanje negatief geteste jongeren toch positief in Gent

Van de jongeren die gisteren opnieuw getest werden aan het UZ Gent nadat ze naar Spanje waren gegaan met reisorganisatie Summer Bash en daar negatief getest hadden voor ze met de bus naar België terugkeerden, is meer dan een derde nu toch besmet met het coronavirus. 

"Van de 88 jongeren hebben er nu 32 positief getest. Enkel negatief geteste personen werden op die bussen gezet, maar we hadden wel verwacht dat er besmettingen gingen bijkomen", zegt Jordy S'Jongers van Summer Bash.

De twee bussen met in Spanje negatief geteste jongeren kwamen gisterochtend aan in Gent, aan het UZ. Alle jongeren kregen een PCR-test en bij thuiskomst gingen ze in quarantaine. Wie negatief test moet zeven dagen in quarantaine en kan dan opnieuw getest worden. Wie positief test, moet in isolatie voor tien dagen.

Uit de resultaten blijkt nu dat 32 van de 88 jongeren positief hebben getest op het coronavirus. "We hadden wel verwacht dat er besmettingen gingen bijkomen", zegt Jordy S'Jongers van Summer Bash. 

"Op twee dagen tijd was het aantal besmettingen gestegen tot 124 van de 350 deelnemers, dus we wisten dat het heel snel kon gaan. We hebben enkel negatief geteste personen op die twee bussen gezet en we hopen dat er geen besmettingen meer bijkomen."

  

Vandenbroucke: "Steekproefsgewijs" terugkerende reizigers controleren aan de grens”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt dat er strengere controles moeten komen op reizigers die terugkeren uit rode zones, zoals Spanje en Portugal. Hij vindt dat er ook aan de grens "steekproefsgewijze" politiecontroles moeten komen voor reizigers die met de wagen terugkeren. Dat heeft hij bij VTM Nieuws gezegd.

De voorbije dagen was er veel commotie over reizigers die uit rode gebieden terugkeerden naar België. Zo was er het bericht van de jongeren die naar ons land zijn teruggevlogen, hoewel ze in Spanje besmet zijn geraakt met het virus. "We kunnen daar niet streng genoeg voor zijn", zegt Vooruit-minister Vandenbroucke. Hij raadt mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn af om naar landen als Spanje en Portugal te reizen. 

Daarnaast dringt de Vooruit-minister ook aan op strengere controles op de reizigers die terugkeren uit rode zones. Belgen die terugkeren uit een rode zone moeten bij aankomst strikt genomen enkel hun Passenger Locator Form (PLF-formulier) voorleggen. Wie geen coronacertificaat heeft, moet zich laten testen na terugkeer in België, en in quarantaine blijven tot het resultaat van de test negatief is.

Luchtvaartmaatschappijen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden CD&V roept de luchtvaartmaatschappijen dan weer op om daarin hun verantwoordelijkheid te nemen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze volgens de CD&V-minister boetes. 

Volgens Wencke Lemmes, woordvoerder van Brussels Airlines, nemen de luchtvaartmaatschappijen wel degelijk hun verantwoordelijkheid. Zo bepaalt het ministerieel besluit dat Belgen die terugkeren niet vooraf moeten getest worden, maar dat ze dat meteen bij aankomst in België moeten doen. 

"Wij controleren op PLF-formulieren, maar de regels bepalen dat terugkerende Belgische reizigers niet vooraf getest moeten worden. Wij nemen onze verantwoordelijkheid, maar natuurlijk is er ook een verantwoordelijkheid bij de passagier zelf. Die moet weten dat hij eigenlijk niet mag vliegen als hij positief getest is", legt Lemmes uit aan persagentschap Belga.   

Goed 9.000 positieve tests in Nederland gemeld

Na een aantal dagen van flinke stijging zijn er het afgelopen etmaal in Nederland weer iets minder coronagevallen gemeld. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9.398 meldingen van positieve tests. Een dag eerder waren dat er 10.306, het hoogste aantal sinds 25 december. 

Maar er is kennelijk een storing, waardoor niet alle cijfers werden doorgegeven. Het reële aantal besmettingen ligt dus wellicht hoger, maar morgen moet blijken hoeveel hoger. 

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is nog altijd een stuk hoger dan het weekgemiddelde van 5.630. Vorige week zondag waren er iets meer dan 1.200 positieve tests. Dat betekent dat het dagcijfer in een week tijd ongeveer is verachtvoudigd. 

Coronacommissaris Facon: "Niet panikeren, maar evenmin illusies koesteren"

De huidige coronasituatie mag niet leiden tot paniek, maar ze moet wel nauw opgevolgd worden. Dat is de teneur van een reeks tweets van coronacommissaris Pedro Facon. Verschillende factoren leiden tot "onzekerheid".

In aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag zal het coronacommissariaat de situatie grondig analyseren en een advies formuleren. Basismaatregelen zoals de mondmaskerdracht en de sociale afstand blijven volgens Facon alvast best behouden. Het commissariaat zal ook met voorstellen komen rond betere ventilatie op korte en langere termijn.

Gent roept op tot voorzichtigheid na verdubbeling besmettingen in tien dagen tijd

Het Gentse stadsbestuur roept inwoners op om alle maatregelen te blijven volgen, zeker wie terugkeert uit het buitenland, nadat in tien dagen tijd het aantal besmettingen in Gent verdubbeld is. "De Gentse vaccinatiecampagne loopt goed, maar er zijn nog onvoldoende Gentenaars volledig gevaccineerd om de teugels nu al te lossen", zegt burgemeester Mathias De Clercq.

Vooral in de leeftijdsgroep 20 tot 29 jaar doen zich meer besmettingen voor, zegt het stadsbestuur. "Deels gaat het om besmettingen die opduiken bij testen om op reis te kunnen gaan, maar het gaat vaak ook om jongeren die terugkeren van vakantie of mensen die besmet geraakt zijn in de horeca."

Momenteel is 41 procent van de totale Gentse bevolking volledig gevaccineerd en 67,7 procent heeft minstens één prik gehad. In de leeftijdsgroep 18 tot 29 is nog maar 18 procent volledig gevaccineerd en 29 procent is helemaal nog niet gevaccineerd.

Australië wil mensen overtuigen zich te laten vaccineren met no-nonsensefilmpje

De Australische regering is met een nieuwe vaccinatiecampagne gestart. Een filmpje van een jonge covidpatiënt die naar ademt hapt, moet mensen overtuigen. Gisteren overleed in het zuidwesten van Sydney een 90-jarige vrouw. Ze zou niet gevaccineerd geweest zijn. Op sociale media reageren mensen verdeeld op het filmpje. 

Voert het Overlegcomité van vrijdag verstrengingen in?

Volgende vrijdag - 16 juli - zit het Overlegcomité opnieuw samen. Komen er in ons land opnieuw verstrengingen met de stijgende besmettingscijfers? Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt in een speciale editie van "Villa Politica" dat het sluitingsuur voor horeca kan besproken worden. 

"We gaan de coronacijfers moeten volgen. We zien dat de besmettingscijfers stijgen,  de opnames lichtjes. Dat is niet goed. Langs de andere kant hebben we nood aan lucht deze zomer. Maar we gaan geen dingen doen die onvoorzichtig zijn", legt Verlinden uit.

"Blijft het sluitingsuur op 1 uur", polst presentatrice Linda De Win bij de minister. Verlinden: "Wat mij betreft kan dat zeker ter discussie liggen." Dat sluitingsuur werd op 27 juni nog maar pas verlaat van 23.30 naar 1 uur.

Linda De Win polst naar de agenda van het Overlegcomité bij minister Verlinden in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Corona zet nieuw offensief in in Nederland: kleurt Nederland rood?

In Nederland ontkomt geen uithoek van het land aan het nieuwste offensief van het coronavirus. Overal schiet het aantal positieve tests omhoog in een ongekend tempo. Op de nieuwste coronakaart van Nederland, die dinsdag wordt vastgesteld, komen meerdere regio's op het hoogste alarmniveau uit.

In twee regio's is de situatie eigenlijk al zeer ernstig, schreef minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge recent aan de Tweede Kamer. De enige twee die op dat moment aan de voorwaarden voor "zeer ernstig" voldeden waren Amsterdam-Amstelland en Groningen. Daar zijn toen in één week tijd meer dan 250 op de 100.000 inwoners positief getest. De situatie is er tijdens het weekend alleen maar verergerd. In Amsterdam en omstreken zijn in de afgelopen zeven dagen bijna 4.400 inwoners positief getest. Omgerekend komt dat neer op 410 gevallen per 100.000 inwoners. De week ervoor waren er maar 47 positieve tests per 100.000 mensen. 

Sinds de brief van De Jonge is de provincie Utrecht ook over de grens van "zeer ernstig" gegaan. Daar waren gisteren maar liefst 1.541 positieve tests. Dat is een landelijk record: nog nooit zijn er, in welke regio dan ook, zo veel besmettingen geregistreerd in een dag.

Op de Europese coronakaart wisselt Nederland komende week waarschijnlijk van kleur. Nu is het land nog overwegend oranje. Maar op de nieuwe kaart - van komende donderdag - kleuren Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen wellicht rood. Naar aanleiding van die kaart kunnen andere landen hun burgers afraden om naar Nederland te komen, en ze kunnen strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die willen reizen.

Actrice Léa Seydoux test positief en wacht af voor Cannes

De Franse actrice Léa Seydoux komt voorlopig niet naar het Filmfestival van Cannes. Ze is nochtans te zien in vier films, waarvan drie in competitie in Cannes. Seydoux heeft positief getest op corona. Haar woordvoerder benadrukt dat ze volledig gevaccineerd is en geen symptomen vertoont. Seydoux blijft in quarantaine, thuis in Parijs. Een dokter volgt haar op.

Morgen wordt ze verwacht voor de wereldpremière "The French dispatch". Seydoux keert ook terug in de nieuwste James Bondfilm "No time to die", waarin ze de rol van psychiater Madeleine Swann vertolkt. 

Copyright RW 2019

"Twee derde van de Belgen plant deze zomer op reis te gaan"

Twee derde van de Belgen is van plan om deze zomer op reis te gaan. Vlaanderen en Frankrijk zijn deze zomer de favoriete bestemmingen van de Belg. Zo blijkt uit een onderzoek van Toerisme Vlaanderen naar de reisplannen van de Belgen deze zomer. "Het doet echt deugd om te zien dat de reishonger weer helemaal terug is," reageert Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

Toerisme Vlaanderen heeft tussen 23 juni en 7 juli 1.749 Belgen, die de afgelopen 3 jaar minstens één reis hebben ondernomen, bevraagd naar hun reisplannen voor deze zomer en veranderde reisgewoonten. Daaruit blijkt dat twee derde van de Belgen van plan is om deze zomer op reis te gaan. 17 procent twijfelt nog en nog eens 17 procent kiest er voor om niet op reis te gaan, duidelijk minder dan in de zomer van 2020 toen 44 procent van de Belgen besloot om thuis te blijven.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA): "Liever coronapaspoort invoeren dan kleinere evenementen verbieden"

Vrijdag zit het Overlegcomité met de verschillende regeringen in ons land samen om te bekijken of de versoepelingen die aangekondigd zijn voor augustus en september kunnen doorgaan. Door het stijgende aantal besmettingen zal de regering die plannen misschien moeten bijsturen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil bekijken of het coronapaspoort of Covid Safe Ticket een grotere rol kan spelen bij het organiseren van evenementen. 

Dat zou willen zeggen dat mensen moeten bewijzen dat ze minimum twee weken volledig gevaccineerd zijn of een recente negatieve PCR-test hebben ondergaan, voordat ze een evenement mogen bijwonen. "Liever dat dan kleinere festivals te verbieden. We moeten dat in de volgende week evalueren en zien of het ook haalbaar is voor die kleine festivals", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. 

Op dit moment zijn binnen maximaal 2.000 mensen toegelaten op een event en buiten maximaal 2.500. Door maatregelen zoals ventilatie, afstand houden, ontsmetten en mondmaskers dragen, wordt het risico op besmetting beperkt. Pas vanaf 13 augustus worden massa-evenementen toegelaten in, dan is het wel noodzakelijk om een Covid Safe Ticket voor te leggen om toegang te krijgen tot het evenement. 

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) had een gesprek met politiek journalist Michaël Van Droogenbroeck naar aanleiding van de Vlaamse feestdag. Hij blikte ook vooruit op de staatshervorming van 2024:

Videospeler inladen...

Australië registreert eerste coronadode van 2021

In Australië, in deelstaat New South Wales, is het eerste dodelijke slachtoffer van het coronavirus genoteerd in tien maanden tijd. De 90-plusser, een vrouw, raakte besmet in familieverband. Zondag werden in New South Wales 77 nieuwe besmettingen geregistreerd, een record dit jaar. 52 Australiërs liggen er in het ziekenhuis, 15 onder hen op de afdeling intensieve zorg.  

Sinds corona uitbrak zijn er in Australië iets meer dan 900 mensen overleden aan COVID-19 en waren er officieel 31.000 besmettingen. Minder dan 10% van de Australiërs is volledig gevaccineerd. Vooral de vaccinleveringen van Pfizer blijken tegen te vallen. Het land combineert lockdowns met contactopsporing om het virus tegen te gaan.

Op 7.000 mensen na hebben alle bereidwillige Vlamingen een eerste coronaprik gekregen

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is zijn belofte zo goed als nagekomen: op 7.000 mensen na hebben vandaag alle bereidwillige Vlamingen een eerste coronaprik gekregen. Nochtans heeft onze vaccinatiecampagne al heel wat moeilijke watertjes doorzwommen. Hoe is het gelukt om de 11-juli-belofte toch te bereiken? Een overzicht. 

Lees meer in dit artikel:

Belgische vrouw bleek gelijktijdig besmet met twee virusvarianten

Een vrouw van 90 die overleden is aan COVID-19 bleek besmet met twee verschillende varianten. De vrouw overleed in maart in een ziekenhuis in Aalst. Na een analyse bleek ze besmet met de alfa- en de betavariant, dat zijn de Britse en de Zuid-Afrikaanse varianten.

Een co-infectie blijkt vrij zeldzaam te zijn, er zijn in België nog geen andere gevallen geregistreerd. Maar er wordt ook niet altijd gezocht naar de verschillende varianten. 

Lees er hier meer over:

Nee, geen update van de coronacijfers vandaag

Normaal bieden wij je in deze post altijd de nieuwste cijfers van het wetenschappelijke instituut Sciensano over de coronasituatie in ons land aan. Vandaag vind je hier géén nieuwe update. Hoe komt dat?

Sciensano en het Crisiscentrum beslisten dat de ziekenhuizen op zaterdag en zondag hun dagcijfers niet langer in real time hoeven te registreren. Ze mogen dat uitstellen naar maandag. Daarom kunnen de ziekenhuiscijfers op de website van Sciensano niet geüpdatet worden op zondag én maandag.

Om verwarring te vermijden, zullen er op de website van Sciensano op zondag en maandag voortaan ook geen updates meer verschijnen over het aantal besmettingen, de afgenomen tests en de vaccinatiecijfers. Er worden op die dagen ook geen nieuwe dagrapporten gepubliceerd.

De cijfers van het weekend zullen voortaan op dinsdag beschikbaar zijn. Komende dinsdag vind je in onze blog dus trouw de nieuwste cijfers terug.

Meest gelezen