AFP or licensors

IN BEELD - Italianen vieren feest na zinderende EK-finale, Londen likt z'n wonden

Italië heeft het EK voetbal gewonnen na een thriller van een wedstrijd tegen Engeland. De Engelsen werden in het Wembley-stadion op eigen bodem verslagen na een onwaarschijnlijke penaltyreeks. En dat leidde tot vreugde en verdriet. 

Engeland en Italië hebben afgelopen avond de finale van het Europees Kampioenschap voetbal beslecht. Om 21 uur werd de wedstrijd afgetrapt in het Wembley-stadion, in West-Londen, en pas om iets voor middernacht werd de wedstrijd met een onwaarschijnlijke strafschoppenreeks beslecht in het voordeel van de Italianen.

In de aanloop naar de wedstrijd waren tienduizenden supporters toegestroomd in de hoofdstad. Italiaanse supporters steunden hun elftal veelal vanop het thuisfront.

Maar de avond waarvan de Engelsen hoopten dat het voor hen een feest zou worden, werd op voorhand al ontsierd door geweld rond het Wembley-stadion. Supporters die geen kaartje voor de match konden bemachtigen, hebben alsnog geprobeerd het Wembley-stadion binnen te dringen. Velen zijn daar kennelijk ook in geslaagd. Ze maakten volgens ooggetuigen gebruik van het gebrek aan voldoende politieagenten en bewakers rond het stadion.

Na de match was het in het regenachtige Londen letterlijk afdruipen. De teleurstelling was groot. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Ondertussen in Italië

Volgens de officiële cijfers werden 6.619 tifosi in het stadion toegelaten, tegenover 58.000 Engelse supporters. Maar er zijn slechts duizend Italiaanse fans vanuit hun thuisland naar de Britse hoofdstad afgereisd, zo liet de Italiaanse voetbalfederatie FIGC weten.

De meeste Italianen waren dus genoodzaakt om de wedstrijd in eigen land te volgen, zoals in Milaan, waar achteraf een stevig feest losbarstte.

In Rome volgden de Italiaanse supporters de wedstrijd in een fanzone op de Piazza del Popolo. Na de match was de vreugde enorm. 

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Bekijk hier hoe de Italianen de EK-winst vierden:

Videospeler inladen...

In Brussel werd de match gevolgd door fans van Italië en van Engeland. 

Videospeler inladen...

Royals aanwezig

Met nog wat VIP's en UEFA-genodigden woonden in totaal zo'n 67.500 toeschouwers de wedstrijd bij, terwijl Wembley - in gewone tijden - een capaciteit van 90.000 fans heeft. Wie erin wilde komen, moest volledig gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen voorleggen. 

Ook waren er leden van de Britse koninklijke familie aanwezig bij de EK-finale: prins William, zijn vrouw Kate en hun oudste zoon, prins George.

Nog schoon volk in de tribune: acteur Tom Cruise, model Kate Moss en voetbalster David Beckham zaten bij elkaar. 

Ook de Britse premier Boris Johnson en zijn vrouw Carrie waren van de partij. 

10 Downing Street, de ambtswoning van Johnson, was in de aanloop van de EK-finale alvast versierd met de vlag van Engeland. Maar het heeft dus niet mogen baten voor de Engelsen.

AFP or licensors

Meest gelezen