Litouwse grenswachters patrouilleren bij het dorpje Purvenai.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Frontex verdubbelt grensbewakingssteun aan Litouwen, na plotse toename buitenlandse migranten uit Wit-Rusland 

De Europese grenswacht Frontex schroeft de hulp aan Litouwen op bij de bewaking van de grens met Wit-Rusland. De voorbije twee maanden staken meer dan 1.500 migranten en vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika die grens over. De Wit-Russische president Loekasjenko zou hen als wapen inzetten, uit wraak voor de Europese sancties tegen zijn regime. Nu patrouilleren al een tiental agenten en wagens namens Frontex. Volgende week wordt die inzet verdubbeld, laat de organisatie in een verklaring weten.

De voorbije maanden is er een nieuwe vluchtelingenroute ontstaan naar de Europese Unie. De aantallen zijn nog erg beperkt, maar de plotse stijging van het aantal migranten is wel erg opvallend. Op twee maanden tijd staken meer dan 1.500 migranten en vluchtelingen de grens over tussen Wit-Rusland en Litouwen, een lidstaat van de EU. Dat is twintig keer zoveel als in heel vorig jaar.

Litouwen beschuldigt de Wit-Russische president Loekasjenko ervan vluchtelingen als wapen in te zetten, als wraak voor Europese sancties tegen zijn regime. De Wit-Russische autoriteiten zouden mensen uit Irak, Iran, Syrië en enkele Afrikaanse landen actief aanmoedigen om naar Wit-Rusland te vliegen en de grens over te steken met Litouwen. Loekasjenko bevestigt noch ontkent dat hij de mensen actief helpt, maar zei deze week nog sarcastisch: "We zullen niemand tegenhouden. Ze komen niet naar ons, maar naar het verlichte, warme, gezellige Europa."

(Lees voort onder de afbeelding.)

De EU trof sancties tegen de Wit-Russische president Loekasjenko en zijn entourage voor mensenrechtenschendingen.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Grenswachters en specialisten

De Europese grenswacht Frontex stuurt nu versterking naar de grensregio. Er patrouilleren nu al een tiental agenten en wagens van Frontex langs de grens, dat worden er dubbel zoveel. Er worden ook twee helikopters gestuurd en specialisten om te helpen met het verzamelen van data over illegale grensactiviteit.

"We zijn klaar om ons ondersteuningsniveau te versterken en meer Europese korpsofficieren en uitrusting in te zetten. We versnellen en versterken wat al gepland was. En in nauwe samenwerking met de Litouwse autoriteiten bereiden we bovendien een snelle grensinterventie voor", aldus Frontex-directeur Fabrice Leggeri. "De grens van Litouwen is onze gemeenschappelijke buitengrens en Frontex staat klaar om te helpen waar nodig."

(Lees voort onder de afbeelding.)

Een migrant uit Kameroen in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Vydeniai, Litouwen.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Grenshek met prikkeldraad

Er komt dus steun van de EU, maar Litouwen onderneemt zelf ook actie. Eergisteren begon het land met de bouw van een lang dubbel grenshek met prikkeldraad. Dat komt over een lengte van 550 kilometer, langs het grootste deel van de 680-kilometer lange grens tussen Litouwen en Wit-Rusland.

Eerder werd in Litouwen ook al de noodtoestand afgekondigd, om meer middelen vrij te maken voor grensbewaking en de opvang van de honderden migranten. Ook het leger helpt bij de bewaking van de grens.

Meest gelezen