Veldstraat in Gent (archieffoto).

Gent roept inwoners op tot voorzichtigheid na verdubbeling coronabesmettingen in tien dagen tijd

Gent roept zijn inwoners op om alle maatregelen te blijven volgen, zeker wie terugkeert uit het buitenland, nadat in tien dagen tijd het aantal besmettingen in de stad is verdubbeld. "De Gentse vaccinatiecampagne loopt goed, maar er zijn nog onvoldoende Gentenaars volledig gevaccineerd om de teugels nu al te lossen", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Vooral in de leeftijdsgroep 20 tot 29 jaar doen zich meer besmettingen voor, zegt het stadsbestuur. "Deels gaat het om oude besmettingen die opduiken bij testen om op reis te kunnen gaan, maar het gaat vaak ook om jongeren die terugkeren uit reis of mensen die besmet geraakt zijn in de horeca. Stad Gent roept daarom op tot voorzichtigheid en vraagt aan iedereen om de richtlijnen die er zijn goed te blijven naleven. De deltavariant is immers zeer besmettelijk."

Het is belangrijk om ook op vakantie voorzichtig te zijn en extra op te letten bij terugkeer om niemand te besmetten. "Wie uit een rode zone komt, moet de verplichte regels rond testen en quarantaine volgen. Voor wie uit een oranje zone komt met veel besmettingen raadt Stad Gent sterk aan om zich te laten testen als men veel contacten heeft gehad. Bij terugkomst uit dergelijke zone is voorzichtigheid geboden", meldt Stad Gent.

Momenteel is 41 procent van de totale Gentse bevolking volledig gevaccineerd en 67,7 procent heeft minstens één prik gehad. In de leeftijdsgroep 18 tot 29 is nog maar 18 procent volledig gevaccineerd en 29 procent is helemaal nog niet gevaccineerd. 

"Om het coronavirus een halt toe te roepen, moeten we samen zorgen voor voldoende groepsimmuniteit. Ook al zijn we goed bezig in Gent, toch moet onze vaccinatiegraad verder omhoog en dit bij alle leeftijdsgroepen. We roepen daarom iedereen op die nog niet gevaccineerd is om zo snel mogelijk een afspraak vast te leggen of om volgende week naar het vaccinatiecentrum te gaan waar je indien mogelijk onmiddellijk je eerste prik krijgt", zegt schepen van Gezondheid, Rudy Coddens (Vooruit).

Meest gelezen