Georgische cameraman die gewond raakte bij bestorming LGBTQ+-beweging overleden

In Georgië is een cameraman overleden die eerder deze week gewond was geraakt bij de bestorming van een kantoor van de LGBTQ+-beweging in de hoofdstad Tbilisi. Mensenrechtenorganisaties houden de regering mee verantwoordelijk voor het geweld tegen journalisten. Ze plannen een manifestatie om het ontslag van premier Irakli Garibashvili te vragen.

Alexander Lashkarava, een 37-jarige cameraman die werkte voor de onafhankelijke zender Pirveli, was een van de meer dan 50 persmedewerkers die maandag werden toegetakeld door de menigte die een kantoor van de LGBTQ+-beweging bestormde.

Hij liep verschillende breuken in het gezicht op, maar werd toch al snel uit het ziekenhuis ontslagen om te herstellen thuis. Daar is hij vandaag door zijn moeder dood in bed gevonden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt een onderzoek te hebben bevolen, maar kwam niet met een mededeling over de doodsoorzaak van de cameraman. 

Manifestatie tegen regering

De man werd maandag bont en blauw geslagen toen hij de bestorming van een kantoor van de LGBTQ+-beweging in Tbilisi filmde. Vlak voor er een geplande Pride-mars zou plaatsvinden, werd het kantoor bestormd door woedende homofobe tegenstanders, die ook verslaggevers aanvielen.  

"Journalisten liepen verwondingen op, van brandwonden tot gebroken armen", liet Reporters Zonder Grenzen weten. De ngo beschuldigt de Georgische overheid van "passieve schuld" en zegt dat de politie is tekortgeschoten in zijn plicht om de pers te beschermen.   

De hoofdredacteur van Pirveli, de zender waarvoor de overleden cameraman werkte, gaat nog een stap verder. "De regering beperkt zich niet tot het aanmoedigen van geweld tegen journalisten, maar maakt zelf deel uit van het geweld", reageert Nodar Meladze. Geweld tegen journalisten is niet nieuw in Georgië. In 2019 verwondde de oproerpolitie nog tientallen journalisten die verslag uitbrachten van een anti-regeringsbetoging.

Bekijk hier de beelden van de cameraman nadat hij zijn verwondingen heeft opgelopen en de ontzetting van het lichaam van de cameraman uit zijn appartement door de politie:

Videospeler inladen...

Regering moedigt geweld tegen journalisten niet alleen aan, maar maakt er ook zelf deel van uit

Hoofdredacteur Nodar Meladze van zender Pirveli

Mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen tot een manifestatie om het ontslag te eisen van premier Irakli Garibashvili.

Ze nemen hem onder vuur omdat hij niets deed om het geweld tegen de LGBTQ+-beweging en de pers te stoppen, integendeel. Garibashvili had de Pride-mars vooraf "ongepast" genoemd, en "onaanvaardbaar voor een groot deel van de samenleving". De premier, en zeker ook de zeer invloedrijke Georgisch-orthodoxe kerk, wordt er door mensenrechtengroepen van beschuldigd de geweldplegers aan te moedigen en te steunen. Op videobeelden van het geweld was trouwens te zien hoe ook mannen met priestergewaden en lange baarden gewelddadig waren tegen journalisten.

De Pride-optocht had vorige maandag het sluitstuk moeten zijn van vijf dagen vol festiviteiten voor de LGBTQ+-gemeenschap, maar werd uiteindelijk door de organisatoren geannuleerd uit vrees voor de veiligheid. 

Meest gelezen