Extreme hitte in westen van VS: bosbranden en recordtemperaturen die flirten met 50 graden

In het westen van de Verenigde Staten worden dit weekend recordtemperaturen opgetekend. In Death Valley in Californië werd vrijdagmiddag al een temperatuur van 54,4 graden Celsius (130 graden Fahrenheit) gemeten, mogelijk de hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde. Maar ook elders in Californië en andere westelijke staten blijft het nog tot woensdag bloedheet, met temperaturen die niet ver uit de buurt van 50 graden komen. 

Voor het binnenland van Californië en de buurstaat Nevada geldt het hoogste waarschuwingsniveau. Mensen moeten binnen verkoeling zoeken, maar de overheid vraagt wel om de airconditioning niet te hard te zetten en het elektriciteitsverbruik te beperken om het stroomnet te sparen, dat dreigt uit te vallen door de extreme weersomstandigheden.

Op verschillende plaatsen in Californië werden gisteren hitterecords opgetekend. In Palm Springs en Borrego werd het 47,7 graden. In Paso Robles, in het midden van de staat, werd 45,5 graden gemeten, waardoor een record uit 1961 sneuvelde. Ook in de staten Nevada, Utah, Oregon en Arizona worden temperaturen boven de 40 of zelfs 45 graden opgetekend.

In Californië en de andere westelijke staten is de grond kurkdroog en zijn planten uitgedroogd en kapot door de hitte, zoals in deze beelden te zien is.

Videospeler inladen...

In Death Valley, bekend als een van de heetste plaatsen ter wereld, werd vrijdagmiddag een temperatuur van 54,4 graden Celsius (130 graden Fahrenheit) gemeten. De gegevens zijn niet definitief en moeten nog nader worden onderzocht door zowel het National Center for Environmental Information als de World Meteorological Organization. 

Maar als ze betrouwbaar worden geacht en deze waarde in de officiële statistieken wordt opgenomen, zou het gaan om de hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde. Een fractie hoger nog dan het vorige record van 54,38 graden Celsius (129,9 graden Fahrenheit), gemeten op 16 augustus vorig jaar. Ook vandaag wordt in Death Valley trouwens weer 54 graden voorspeld.

Bosbranden

Door de extreme hitte en de droogte woeden er verschillende bosbranden in de westelijke staten. Tientallen huizen zijn al verwoest door vuur. Bijna 3.000 mensen kregen de raad hun huis te verlaten. Dat is onder meer het geval in het noordoosten van Californië aan de grens met Nevada waar de bosbranden nog lang niet onder controle zijn:

Videospeler inladen...

Meer dan 1.200 brandweermensen proberen de branden onder controle te houden, geholpen door blusvliegtuigen. "Maar de lucht is zo droog dat een deel van het water al verdampte nog voor het de grond kon bereiken", zegt Lisa Cox, woordvoerder van de brandweer. 

Lucht is zo droog dat deel van water al verdampt nog voor het de grond kan bereiken

Woordvoerder brandweer Californië

Normaal gezien maakt de brandweer gebruik van de iets koelere nachten om bosbranden te controleren, maar momenteel blijft de temperatuur zelfs 's nachts hangen tot boven 30 graden. In Arizona zijn twee brandweermannen omgekomen bij een ongeluk met een blusvliegtuig.

Eerder deze week werden tijdens de bosbranden in Californië al spectaculaire beelden gemaakt van een vuurtornado. 

Videospeler inladen...

Zo'n vuurtornado of werveling van vuur ontstaat niet in de atmosfeer, zoals een "gewone" tornado, maar aan de grond. Als het extreem warm is, zoals nu in de westelijke Amerikaanse staten, kan het spontaan gaan branden. Door de hitte en het vuur kunnen dan een soort kolkende vuurbewegingen ontstaan. Die zien eruit als een tornado: een opstijgende kolom van hete lucht vanaf de grond.

Eerder deze maand werden ook grote delen van Canada getroffen door een extreme hittegolf. Temperaturen liepen er op tot 49,6 graden. Gemiddeld was het 20 tot 25 graden warmer dan normaal. Ook in Canada kwam het tot bosbranden, maar de schadelijke gevolgen van het extreme weer komen ook anders tot uiting. 

Aan de westkust van Canada zijn naar schatting 1 miljard zeedieren, waaronder mosselen, oesters, kokkels en zeesterren gestorven door de extreme omstandigheden waaraan het ecosysteem  niet is aangepast. "Ze zijn gekookt", zegt een man die op een strand in British Columbia de schade opmeet. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen