© Zoonar.com/Marvin Samuel TOLENTINO-PINEDA - creative.belgaimage.be

Dienstenleverancier ITxx uit Antwerpen betaalt 250.000 euro losgeld om gegevens terug te krijgen na hacking

Dienstenleverancier ITxx uit Antwerpen heeft 300.000 dollar (zowat 252.000 euro) losgeld betaald om hun gegevens terug te krijgen na een hacking eerder deze maand. Dat meldt het bedrijf zelf. Het beweert dat het geen andere keuze had.

300.000 dollar of zowat 252.000 euro: zoveel heeft de dienstenleverancier ITxx uit Antwerpen naar eigen zeggen aan hackers betaald om eigen gegevens en die van een zestigtal klanten terug te krijgen nadat ze die begin deze maand in handen hadden gekregen en hadden versleuteld.

"We zijn vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag gehackt", vertelt zaakvoerder Philippe Van Cauwenbergh aan VRT NWS. "'s Morgens bleek dat we niet meer in onze systemen konden en dat onze data waren verdwenen. Toen kregen we een bericht van Conti dat we waren gehackt. Dat is een van de grootste cybercriminele organisaties."

"We hebben de hele week onderhandeld. Even dachten we nog backups te kunnen recupereren, maar dat lukte niet. Ook die waren versleuteld. Uiteindelijk zijn we moeten overgaan tot losgeld betalen om de data van onszelf en van onze klanten terug te krijgen."

Bitcoins

"We hebben getwijfeld om hierover te communiceren", zegt Van Cauwenbergh, "maar het gaat snel en er zijn klanten bij betrokken. We hebben 300.000 dollar betaald. Dat moest in cryptomunten, in bitcoins. Oorspronkelijk eisten ze een veel hoger bedrag, maar door te onderhandelen zijn we bij die som uitgekomen."

BEKIJK - Wat is bitcoin precies? In deze video leggen we het je in 1 minuut helder uit:

Videospeler inladen...

"Dit was duidelijk onze laatste reddingsboei om de data terug te krijgen", houdt Van Cauwenbergh vol. "We hebben twee bedrijven ingeschakeld. Zij hebben alles doorgelezen. Dit was de enige optie om de continuïteit voor onze klanten te verzekeren. Uiteraard is dit niet het eerste waaraan je denkt, maar op een bepaald moment kan je niet anders."

Precedent

Van Cauwenbergh beseft dat ITxx hiermee mogelijk een gevaarlijk precedent schept, maar denkt tegelijk dat dit deel uitmaakt van een wereld die almaar digitaler werkt. "Dit zal een moeilijkheid blijven in de toekomst. Het was betalen of onze klanten in gevaar brengen en dat kunnen we niet doen."

"Op dit moment loopt een forensisch onderzoek en daaruit blijkt dat geen data zijn gelekt. Ze waren ook enorm goed beveiligd, dit kan gewoon elk bedrijf overkomen. We begrijpen dat we imagoschade lijden, maar ons valt niks te verwijten. Iedereen kan ten prooi vallen aan criminele activiteiten van de georganiseerde misdaad. Je mag nog zo goed beveiligd zijn, iedereen is een potentiële prooi."

Meest gelezen