Videospeler inladen...

BEKIJK - Miljardair Richard Branson bereikt de ruimte aan boord van succesvolle testvlucht van Virgin Galactic

De Britse miljardair Richard Branson heeft een succesvolle testvlucht van Virgin Galactic naar de ruimte gemaakt. De vlucht duurde ongeveer een uur en bracht hem en 3 andere astronauten tot de rand van onze dampkring, ongeveer 80 kilometer hoog.

Een speciaal transportvliegtuig dat het ruimteschip VVS Unity aan boord had, steeg om 16.40 uur (Belgische tijd) op vanop Spaceport America, in de Amerikaanse deelstaat New Mexico.

BEKIJK - Het verslag van de succesvolle testvlucht uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

De testvlucht vertrok door slecht weer ruim anderhalf uur later. Branson was zelf aan boord en was vergezeld door drie andere passagiers. Met zijn eigen ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic wil Branson in de nabije toekomst ruimtevluchten aanbieden. Vanaf 2022 moet dat ruimtetoerisme echt van start gaan - voor wie het zich kan veroorloven. 

Het transportvliegtuig bracht de VVS Unity eerst tot een hoogte van 15 kilometer. Dat duurde ongeveer 50 minuten. Even voor 17.30 uur onze tijd koppelde Unity zich los. Daarna vloog hij op eigen kracht door naar de rand van de dampkring tot een hoogte van ongeveer 80 kilometer. Daar bleef hij enkele minuten, om vervolgens de landing richting aarde in te zetten. Rond 17.40 uur onze tijd stond het toestel weer aan de grond.

BEKIJK - "Het is de bedoeling om het ruimtetoerisme aan die hoge prijs de komende jaren verder te ontwikkelen, maar het zal niet voor ons zijn", legt Koen Wauters uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

BEKIJK - In dit fragment zie je hoe de Unity zich loskoppelt van het transportvliegtuig en vervolgens op eigen kracht richting de rand van de dampkring vliegt:

Videospeler inladen...

BEKIJK - De eerste reactie van Richard Branson terwijl hij zich aan de rand van de dampkring bevindt:

Videospeler inladen...

BEKIJK - De landing van de Unity na de succesvolle testvlucht:

Videospeler inladen...

Bezos en Musk

Bransons rivaal Jeff Bezos gaat op 20 juli de ruimte, aan boord van een raket van zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Beide miljardairs hebben zich op de markt van de private ruimtereizen gestort en zijn verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd. Ook Elon Musk, bekend van Tesla, wil met SpaceX toeristische ruimtevluchten verkopen.

Er is wel een verschil tussen de twee ruimtereizen. Virgin Galactic voert zijn reizen uit door zijn raketvliegtuig eerst gekoppeld aan een vliegtuig de lucht in te laten gaan. Na het loskoppelen gaat het ruimtevaartuig vervolgens naar de rand van de dampkring. Bezos' Blue Origin maakt gebruik van een raket die vanaf een lanceerbasis in Texas naar een hoogte van ruim 100 kilometer gaat voordat het ruimtevaartuig terugkeert naar de aarde.

Branson volgde dezelfde opleidingen en voorbereidingen als toekomstige particuliere astronauten. "Het bedrijf gaat gebruikmaken van zijn observaties over de opleiding en de ervaring in de ruimte om de reis voor toekomstige klanten te verbeteren", klonk het begin juli in een persbericht van Virgin.

BEKIJK - Succesvolle testvlucht van Virgin Galactic:

Videospeler inladen...

Meest gelezen