AFP or licensors

Paus verschijnt voor eerst sinds operatie voor publiek: zondagse zegen vanuit ziekenhuis

Paus Franciscus is voor het eerst voor het publiek verschenen sinds zijn operatie vorige week. Terwijl hij normaal gesproken zijn zondagse zegen geeft op het Sint-Pietersplein, deed hij dat vanmiddag vanaf het balkon van het Gemelli-ziekenhuis in Rome, onder enthousiast applaus van toegestroomde gelovigen. 

De stem van de paus klonk nog een beetje zwak toen hij de gelovigen vanmiddag om 12 uur begroette vanaf het balkon van zijn pauselijke appartement op de tiende verdieping van het Gemelli-ziekenhuis. Hij werd geflankeerd door enkele kinderen, net als hij patiënten. 

Vanaf het balkon sprak hij zijn traditionele zondagse zegen uit, die hij normaal gezien geeft voor het raam op het Sint-Pietersplein. "Dank jullie wel uit de grond van mijn hart", zei Franciscus tot de toegestroomde gelovigen. Hun nabijheid en de steun van hun gebeden had hij gevoeld, zei de paus, die vorige week zondag met succes een darmoperatie onderging.  

De parkeerplaats van het ziekenhuis stond vol bezoekers en personeel om paus Franciscus toe te juichen:

Videospeler inladen...

De paus sprak ook zijn dankbaarheid uit over het zorgsysteem in Italië. Zijn opname in het ziekenhuis deed hem des te meer beseffen "hoe belangrijk een goede gezondheidsvoorziening is, die toegankelijk is voor iedereen, zoals die bestaat in Italië en andere landen. "Dit is een kostbaar goed dat we niet moeten verliezen", zei de paus, die het ziekenhuispersoneel ook dankte.

Bij zijn operatie werd de helft van de dikke darm weggenomen. De paus leed aan zogenoemde symptomatische diverticulaire stenose, waarbij zich uitpuilingen vormen in de wand van de dikke darm. Die aandoening wordt beter snel aangepakt om erger (zoals darmperforaties) te voorkomen. Het was de eerste keer dat Franciscus is opgenomen in een ziekenhuis, sinds hij in 2013 paus werd. De 84-jarige paus herstelt vlot na zijn operatie, al had hij woensdagavond nog wel een koortsaanval. 

AFP or licensors

Meest gelezen