Engelse triomf op het WK in 1966.
PA Wire/PA Images

Queen moedigt Engels elftal aan met deze foto uit oude doos, treedt prins William straks in haar voetsporen?

Het wordt volgens voetballiefhebbers een "epische" avond. Het Engelse elftal speelt tegen Italië de finale van het Europees Kampioenschap voetbal. En dat is ook Buckingham Palace niet ontgaan. Koningin Elizabeth heeft bondscoach Gareth Southgate een brief geschreven waarin 1966 duidelijk in haar geheugen gegrift staat. Het jaar waarin de Queen de wereldbeker trots mocht overhandigen aan verdediger Bobby Moore. 

Het Engelse voetbalteam speelt vandaag een thuismatch, aangemoedigd door 60.000 supporters in het Wembleystadion in Londen. En wellicht kleurt Wembley volledig wit (naar de shirt van het Engelse team), want naar verwachting zullen weinig Italianen in de tribune zitten door de strenge Britse reisregels.

Kroonprins Charles liet eerder al voor zijn woonst door de Colstream Guard "Sweet Caroline" spelen voor de Engelse voetbalploeg. Gisteren schreef zijn moeder, de Queen, een brief om het team te bewieroken. Niet alleen omdat ze in de finale geraakt zijn, maar om hun "geestdrift, betrokkenheid en trots"  tijdens dit toernooi te prijzen. Engeland schakelde vorige week nog met 2-1 het verrassende Denemarken uit.  

Ook premier Boris Johnson stuurde een brief en poseerde met een vlag voor zijn ambtswoning aan Downingstreet 10. De premier schreeuwde vorige week nog - in voetbalshirt - samen met echtgenote Carrie Symonds zijn ploeg naar de finale. 

"Fantastisch", reageerde bondscoach Southgate op de initiatieven. "We zitten in de finale en wij zijn hier om te winnen. We willen de trofee naar huis brengen." Zelfs Hollywoodacteur Tom Cruise heeft de Engelsen gebeld om ze te steunen. Dat verklapte sterspeler Harry Kane op BBC-radio.    

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De laatste keer dat Engeland in de finale stond van een groot toernooi dateert van 1966 toen ze het Wereldkampioenschap voetbal wonnen. Italië raakte al talloze keren in een grote finale. Vandaag - dag op dag - is het 39 jaar geleden dat Italië het WK voetbal van 1982 won. "Dit zou voor de tweede keer een belangrijke datum voor Italië kunnen zijn", aldus de Italiaanse bondscoach Roberto Mancini tegen de krant La Repubblica. 

Dit zou voor de tweede keer een belangrijke datum voor Italië kunnen zijn
Roberto Mancino

Wie er ook wint vanavond: een trofee is er sowieso. Vraag is wie de felbegeerde Coupe Henri Delaunay (naar de uitvinder en eerste secretaris-generaal van de Europese Voetbalbond UEFA) zal overhandigen aan de winnaar. 

De hertog van Cambridge, prins William, woont alvast de match bij. Het is niet ondenkbaar dat hij de beker uitreikt, ook al in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Football Association (de Engelse Voetbalbond). William nam zoontje George nog mee naar de partij tegen Denemarken en liet vandaag het Engelse elftal via sociale media weten "dat het hele land achter hen staat".  

Je hoeft zelf niets te missen van de finale. Zender Eén zendt die vanaf 20.20 uur uit, met commentaar van Filip Joos. Sporza en VRT NU streamen. Hou rekening met mogelijke verlengingen en strafschoppen.

Meest gelezen