Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke roept jeugdbewegingen op om álle kinderen te laten testen voor ze op kamp vertrekken

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) doet een oproep aan jeugdbewegingen om alle kinderen te laten testen voor ze op kamp vertrekken. “Het is beter dat je aan één kind zegt dat het besmet is en thuis moet blijven dan dat je na twee dagen een heel kamp naar huis moet sturen”, zegt hij in een interview met VRT NWS. Scouts en Gidsen Vlaanderen vraagt zich af of dit op korte termijn nog haalbaar is.

Op het moment dat vele jeugdbewegingen op kamp vertrekken, doet minister van Volksgezondheid een oproep aan de leiding van jeugdverenigingen. 

“Laat de kinderen op voorhand allemaal testen. Organiseer dat, want het is niet moeilijk om dat te organiseren en het zorgt ervoor dat de pret van het kamp niet bedorven wordt”, zegt de minister. “Het is beter dat je aan één kind zegt dat het besmet is en thuis moet blijven dan dat je na twee dagen een heel kamp naar huis moet sturen.”

Positieve gevallen

Vandenbroucke doet de oproep nadat hij gisteren met professor Guy Hans van de Universiteit Antwerpen heeft gesproken. Hans voert voor jeugdbewegingen in Antwerpen en Limburg testen uit bij groepen die op dit moment al alle kinderen laten testen voor ze op kamp vertrekken. “Hij zei mij dat in één op de twee groepstesten die hij uitvoert, wordt vastgesteld dat er één of meerdere kinderen besmet zijn.” 

De minister is daardoor overtuigd geraakt om alle kinderen preventief te laten testen. “Op die manier kan je besmette kinderen eruit halen en de rest kan op reis vertrekken of op kamp gaan. “Het is beter dat je aan één kind zegt dat het besmet is en thuis moet blijven dan dat je na twee dagen een heel kamp naar huis moet sturen.”

Bekijk hier de oproep van minister Vandenbroucke en lees eronder verder voor een reactie van Scouts en Gidsen Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Scouts en Gidsen Vlaanderen, na Chiro de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen, ziet het voorstel van Vandenbroucke niet meteen zitten. "Wij zijn als jeugdbeweging niet mordicus tegen testen voor vertrek op kamp, al hebben we daar heel wat praktische en organisatorische vragen bij", zegt woordvoerder Jan Van Reusel.

Hij vraagt zich vooral af of testen op deze grote schaal en op deze korte termijn wel haalbaar en betaalbaar is, op het moment dat 23.000 jeugdkampen van start gaan.

Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen hebben we op dit moment 850 scoutskampen lopen. Bij 9 daarvan is een besmetting vastgesteld.

Woordvoerder Jan Van Reusel

Ook vraagt hij zich af zo'n massale testcampagne de kampen wel veiliger zou maken dan ze nu al zijn. "Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen hebben we op dit moment 850 scoutskampen lopen. Bij 9 daarvan is een besmetting vastgesteld. Dat lijkt ons weinig."

Van Reusel is ervan overtuigd dat de kampen op dit moment veilig zijn. "Als kinderen en jongeren thuis vertrekken zonder test maar in goede gezondheid en daarna in hun kampbubbel leven, is dat een heel veilige plek. Daar wordt goed toezicht op gehouden en de activiteiten zijn goed omkaderd."

En als er al een besmetting wordt vastgesteld, zo zegt Van Reusel, wordt een noodprocedure gevolgd. "In elk van de negen kampen waarbij een besmetting is vastgesteld, is die heel zorgvuldig opgevolgd." 

Van Reusel vindt het vooral sneu dat jeugdbeweging extra regels worden opgedrongen, in vergelijking met wat er elders in de samenleving wordt verwacht. "Het zou bijzonder cru zijn naar jongeren die zich nu zwaar engageren voor de organisatie van coronaproof jeugdkampen, om hen plots te belasten met extra criteria die geen meerwaarde of garantie bieden op een veiliger verloop."

Meest gelezen